Festes com reptes
En el III Festival Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat es van vendre més de 1.500 samarretes grogues per finançar la Via Catalana
La jornada festiva organitzada per El Punt Avui i El 9 Esportiu es va prolongar durant gairebé 10 hores de música, humor, entreteniment i reafirmació independentista
l'Onze de Setembre va tan bé com la venda de samarretes
Gairebé 10 hores es va prolongar el festival Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat que El Punt Avui i El 9 Esportiu van organitzar aquest cap de setmana a Girona. La festa es va estirar fins a dos quarts tocats de tres de la matinada de dissabte a diumenge, amb una part final en format de gran concert que va aguantar sobretot el sector jove dels més de 10.000 assistents que durant tota la jornada van passar pel camp de Mart del parc de la Devesa per participar de la jornada.
Els encarregats d'abaixar el teló a ritme de ska van ser el grup Deskarats. Però la nit va ser variada. Des que el ja inevitable clon paròdic del rei Joan Carles que ha popularitzat el còmic Toni Albà es va acomiadar de l'escenari, després d'haver anunciat les dues sèries sobre la casa reial –Els Borbons en pilotes i Les pilotes dels Borbons– que aquest diari publicarà del 7 al 31 d'agost, les tres hores i mitja de marató musical final van ser d'allò més heterogènies i animades: va obrir foc Le Croupier, el grup del cellerenc Carles Cors, al qual van seguir els cantautors Pere Tàpies i Quim Vila. L'última part, la més moguda, va tenir com a protagonistes Glaucs, el grup de Jofre Bardagí, que torna als escenaris; el conjunt de rumba i salsa 9SON, i uns altres que han tornat: els Lax'n'Busto, abans dels ja esmentats Deskarats. A la part nocturna, cal afegir-hi, en el balanç musical de la jornada, les actuacions del Jordi Tonietti, les Macedònia, Acció, Mali Vanili, La Porta dels Somnis, Andreu Rifé, la coral Poble que Canta, la Cobla Ciutat de Girona i la percussió del grup Xirois.
El festival també va ser una gran fira comercial que va servir d'aparador privilegiat a una vuitantena d'empreses i una vintena d'entitats que van poder exhibir i vendre durant tot el dia tota mena de productes de la terra i marxandatge de caire sobiranista, des de roba fins a joies, sabates, jocs de cartes i cascos de moto amb l'estelada.
Més de 1.500 samarretes
Però potser el gran èxit del marxandatge van ser els lots oficials de la Via Catalana, que inclouen una banderola, un adhesiu i una samarreta per participar en la cadena humana que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) organitzarà l'Onze de Setembre: se'n van vendre més de 1.500, a un preu de dotze euros. Aquests paquets ajuden a finançar la cadena i també es poden adquirir al lloc web d'aquest diari (www.elpuntavui.cat).
L'èxit de la venda de samarretes concreta la idea que el festival, com la resta d'actes sobiranistes que s'han convocat arreu del territori i durant tot l'estiu, serveix per anar escalfant l'ambient i preparant el terreny per al gran repte que, després de l'èxit de la manifestació de l'Onze de Setembre de l'any passat, s'ha marcat l'ANC per a la Diada d'enguany. Actes de vegades tan peculiars com el d'ahir a Palamós, on 70 persones van participar en una cadena humana amb una peculiaritat que la diferenciava de manera substancial de tota la resta de les que s'estan fent aquest estiu: era una cadena nudista.
En qualsevol cas, el ritme d'inscripcions per a la Via Catalana sembla que va tan bé com la venda de samarretes: l'última dada facilitada per la presidenta de l'entitat, Carme Forcadell, és que divendres ja s'hi havien apuntat 275.000 persones.
Implicació amb el procés
La col·laboració d'El Punt Avui amb la Via Catalana s'afegeix a la seva implicació activa en altres actes del mateix caire, sense anar més lluny, el gran Concert per la Llibertat que Òmnium Cultural va organitzar el dissabte 29 de juny al Camp Nou. I també als actes que munta el mateix diari, com ara la festa d'aquest cap de setmana passat, que arriba a la tercera edició. El primer Festival Catalunya Vol Viure en Llibertat es va fer ja fa 21 anys, l'estiu del 1992, com una reacció a l'operació Garzón. L'any passat, el diari va revalidar el festival, en commemoració del vintè aniversari d'aquella primera gran cita al parc de la Devesa, mes i mig abans de la massiva manifestació de l'Onze de Setembre i, en vista de la gran acollida, va optar per repetir-lo, amb el nom lleument retocat: aquest cop s'ha anomenat Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat. I la intenció és que torni l'any que ve.