Política

Els assaltants de Blanquerna diuen que va ser un ‘escrache'

El judici als quinze ultradretans arrenca amb peticions de 4 anys de presó per part del fiscal i de 16 per part de la defensa

“Tot espanyol de bé hi havia de ser”, es vanta un dirigent de Falange

L'assalt a la delegació de la Generalitat a Madrid de l'11 de Setembre del 2013 perpetrat per militants i simpatitzants de partits de l'ultradreta espanyola com Democracia Nacional o Falange va arribar ahir a a l'Audiencia Provincial de Madrid, on els acusats afronten una petició de presó que va dels 4 anys i dos mesos que proposa el fiscal fins als 16 anys i 9 mesos que demana la Generalitat. Si bé els vídeos de l'atac que va boicotejar la celebració de la Diada al centre cultural Blanquerna permeten identificar la majoria dels quinze imputats irrompent amb agressivitat i lluint banderes falangistes, els primers set declarants es van presentar al tribunal com uns patriotes espanyols guiats per l'espontaneïtat. “Va ser el que popularment es coneix com un escrache. Tot espanyol de bé hi havia de ser”, va etzibar l'imputat i secretari nacional de Falange Sergio Reguilón.

Dos anys i mig després dels fets, els advocats de la defensa –entre els quals hi ha Pedro Pablo Peña, que es presenta obertament com a hitlerià i que al 2000 era condemnat per guardar explosius per atemptar contra un bus de familiars de presos d'ETA– van intentar frenar l'inici del judici recordant que una de les acusacions –CiU– ja no existeix com a tal. L'advocat Rafael Entrena, però, va apuntar que Unió encarna ara la “successió processal” i la vista oral va arrencar.

Fidels a un mateix guió, els set acusats que ahir van declarar –avui ho fan els vuit restants– no van admetre cap coordinació en l'assalt i van esgrimir que l'atac responia al fet que “a les xarxes socials” es deia que “hi hauria una exaltació independentista” en l'acte presidit pel delegat del govern català a Madrid, Josep Maria Bosch i amb la presència del socialcristià Josep Sánchez-Llibre. “Si em toquen l'amor a Espanya sóc molt impulsiu”, admetia l'acusat Pedro Chaparro, de Democracia Nacional. “Volia evitar una flàmula independentista, va ser una protesta pacífica en defensa de la unitat d'Espanya, com diu la Constitució”, va reblar.

El també acusat Juan Luis López García, que es titlla de “simpatitzant” de Falange, fins i tot invocava la crida divina. “La providència va voler que entréssim en el precís moment en què s'anava a celebrar l'acte”, va revelar. López García és un dels principals acusats i qui a Blanquerna es va encarar violentament amb Bosch –segons acredita el fiscal, l'arriba a colpejar–, mentre que Jesús Fernando F. és qui agredeix el diputat Sánchez-Llibre i l'acusat de dispersar gas pebre a la sala, causant irritacions i picors als presents. Ells són els dos ultres per a qui el fiscal sol·licita la pena més alta (4 anys), perquè per als tretze restants la petició és de dos anys per desordres públics, danys i coaccions.

Tot i la insistència del fiscal Bernal i de l'acusació, però, cap declarant va saber explicar perquè tots els assaltants es van citar per irrompre alhora a Blanquerna i, dos minuts després, van abandonar
el local coordinadament quan en teoria no seguien cap consigna de ningú.

LES FRASES

Si em toquen l'amor a Espanya sóc molt impulsiu. Volia evitar una flàmula independentista, va ser un acte pacífic
Pedro Chaparro
afiliat a democracia Nacional
Vam entrar a la Blanquerna per fer-hi el que popularment es coneix com un <escrache>; aleshores estava de moda
Sergio Reguilón
secretari nacional de falange
La providència va voler que entréssim a l'inici de l'acte. Es falseja la història i per això fan una Diada independentista
Juan Luis López García
simpatitzant de falange


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.