Convergència suspèn temporalment de militància Alavedra i Prenafeta
Argumenta que podran demostrar millor la seva «innocència» i aclareix que ho han demanat els dos empresonats
CDC farà efectiva la baixa temporal de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta demà, en la reunió del comitè executiu nacional. La mesura és més o menys la mateixa que ha pres el PSC que, també demà, expulsarà del partit Bartomeu Muñoz, Manuel Dobarco i Pascual Vela. Les formes, però, són diferents. Pel que fa a Convergència, el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, va justificar la suspensió temporal de militància després que el jutge Baltasar Garzón hagi dictat presó incondicional per a Alavedra i Prenafeta perquè «la seva innocència serà millor defensada» des de fora del partit. Hores després, la formació matisava que havien estat els dos imputats, a través dels seus advocats, els que havien demanat la baixa a petició pròpia.
L'argument és que l'afiliació a CDC els dóna «un alt grat de notorietat» i els perjudica, segons Pujol. Des de dimarts, quan van detenir els afectats per l'operació Pretòria l'estratègia de Convergència ha estat la de desvincular-los de la direcció actual del partit, que encapçala Artur Mas. Pujol va recordar, per enèsima vegada, que Prenafeta fa 19 anys que no ostenta cap càrrec públic i Alavedra 12, i que tampoc no formen part de l'estructura orgànica de Convergència, malgrat que aquest últim participa del consell assessor nacional del partit. «Ni CDC ni CiU no formen part d'aquesta trama, no hi ha cap càrrec electe ni membre de l'executiva», subratllava el portaveu parlamentari amb relació al cas Pretòria, a més de reiterar que les imputacions de Prenafeta i Alavedra se circumscriuen a les «seves activitats privades». Ho feia per contrastar-ho amb el PSC ja que, en espera que demà l'executiva dels socialistes els expulsin i els suspenguin dels càrrecs que ostenten dins del partit, Bartomeu Muñoz, a més de l'alcalde de Santa Coloma, és el primer secretari de la federació del Barcelonès Nord i Manuel Dobarco, a banda de regidor d'Urbanisme, és el primer secretari dels socialistes a Santa Coloma. Pujol aprofitava per demanar als socialistes que aclareixin «si en la trama política que dibuixa la interlocutòria de Garzón la implicació de Muñoz permet pensar que es pot anar més enllà».
Pel que fa a les reaccions a CDC, reconeixia que l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, «no ha entomat gaire bé» el procés.
Tura defensa el PSC
Per la seva part, la consellera de Justícia i membre de l'executiva del PSC, Montserrat Tura, va defensar la rapidesa d'actuació del partit que, divendres, va anunciar que expulsaria Muñoz, Dobarco i Vela. «S'ha d'entendre que no està disposat a permetre que ningú aprofiti el càrrec en benefici propi.»
LES FRASES
Denuncien el tracte als detinguts
Les veus que consideren que el tracte als detinguts en l'operació Pretòria no va ser correcte es multipliquen. L'exposició dels imputats emmanillats i agafant les bosses de les seves pertinences va rebre crítiques de la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, que la va considerar inèdita. «Aquesta imatge no l'havia vist mai, sincerament. No sé per què s'ha produït, s'hauria de descobrir allà, però em sembla malament», va dir. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, també va demanar que es respectin els drets fonamentals de les persones, també la dels detinguts, com el dret a la imatge i el de la dignitat. També des dels partits hi va haver unanimitat en la crítica contra el que ja s'ha batejat com a «passeig» davant dels mitjans. Pel que fa a CiU, el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, va considerar que era «innecessari». «Creiem que hi ha hagut un punt d'escarni i que hi ha hagut una vexació pública innecessària», va afegir. Van coincidir-hi amb matisos el PP i ERC.
«Edificant i meravellós»
L'únic que va veure el tracte adequat és el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, que va veure «edificant i meravellós» que se'ls mostrés amb manilles com a «escarni» públic.
Entre l'elogi i la prudència
Les reaccions a la interlocutòria del jutge Garzón ahir van anar des de l'elogi d'ICV-EUiA a la prudència d'ERC. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, considera que la resolució «dignifica» i la va contrastar amb la del cas Millet, «delinqüent confés» i que «ha dormit tranquil·lament a casa seva sense pagar fiança». Pel que fa a Esquerra, el secretari general, Joan Ridao, va desitjar que la justícia actuï amb celeritat i va fer una crida als partits a no acarnissar-se els uns amb els altres, en referència a CiU i el PSC. Des de Tàrrega, va insistir en la necessitat d'impulsar un gran pacte entre partits per donar transparència al seu finançament. I el PP va disparar directament contra José Montilla, a qui Alícia Sánchez-Camacho va reclamar, des de Girona, que «no s'amagui sota la presidència de la Generalitat».