«Els bombers de les BRIF van salvar la vida perquè d'altres van posar la seva en risc»
Els membres dels GRAF denuncien el comportament individualista dels bombers de l'Estat, que van abandonar la zona
«Les BRIF van distorsionar tot l'operatiu que s'havia plantejat. Van arribar a la línia de treball molt tard per diferents causes, perquè van fer un segon esmorzar i pel deplorable estat físic d'alguns dels seus components. [...] Varen proveir-se les seves motoserres amb una part del combustible que teníem per a nosaltres i després van marxar sense avisar-nos», va recordar ahir Joan Herrera, el cap del GRAF de Barcelona, la unitat que també va quedar atrapada a pocs metres d'on van morir els bombers de Lleida. Segons Herrera, les BRIF, provinents de la base de Daroca (Saragossa), «no van fer el que en teoria venien a fer» i amb el seu rescat van provocar «una desorganització» en el dispositiu de la tarda de l'atrapament mortal. Així de decebut es va mostrar ahir el cap dels GRAF de Barcelona, una sensació que va compartir el cap de tota la unitat, Marc Castellnou. «Tinc una part de la meva gent ofesa», va assenyalar, perquè la decisió que van prendre els bombers de Daroca va posar en perill la resta de bombers que estaven treballant en el perímetre del foc. «Ells van prendre una decisió humana i els GRAF Barcelona i els de Lleida van prendre una decisió de compromís amb els seus companys», va afirmar Castellnou. «No culpo les BRIF del que va passar, però l'experiència sí que ens ha de servir per millorar el treball conjunt.»
Eren cap a les 15.40 quan els bombers de les BRIF van decidir abandonar la zona i van intentar fugir per una de les pistes forestals. Però el foc tampoc els ho permetia i van demanar que els evacuessin. El seu helicòpter havia sortit en direcció a Daroca per fer un canvi de torn i van ser els helicòpters dels bombers de la Generalitat que sobrevolaven l'incendi els que van acudir a l'alerta. Els bombers d'Aragó van haver d'habilitar una zona perquè l'helicòpter pogués aterrar. La resta d'unitats quan van veure que els bombers de les BRIF eren evacuats es van intranquil·litzar, fins al punt que la dotació dels bombers de Mataró que treballava en l'extinció del foc va disparar també el senyal d'emergència perquè els rescatessin.
A més, el fet que els mitjans aeris deixessin de sobrevolar el perímetre de l'incendi va provocar que des de la sala de control no arribés la informació de com avançaven les flames.
Segons l'Agència Catalana de Notícies, el Ministeri de Medi Ambient no va voler ahir entrar a valorar el paper de les BRIF en l'incendi d'Horta de Sant Joan. «El ministeri actua a petició de la comunitat autònoma que dirigeix i coordina l'operació», va assenyalar el ministeri en un comunicat, i va recordar que seran els mateixos responsable de les BRIF els que compareixeran al Parlament per explicar la seva versió dels fets.
«La prioritat era garantir la seguretat»
«Els vaig dir que si no ho veien clar marxessin d'allà», va explicar ahir el GRAF 01, Moisès Galán, el comandament que aquell dia coordinava les unitats del GRAF, juntament amb el GRAF 06, Ricard Expósito. Galán, des de la sala de control, va mantenir en tot moment el contacte amb els bombers que eren sobre el terreny. «La meva prioritat era garantir la seguretat del GRAF», va explicar. Per això, no va deixar de preguntar als caps dels GRAF de Tarragona, de Barcelona i de Lleida si eren en una zona segura. Sense els mitjans aeris, el GRAF 01 va explicar que havia de confiar en la gent que estava a la zona per saber com avançava l'incendi. Quan el cap del GRAF de Lleida, Jaume Arpa, li va dir que estaven segurs, «havia de confiar en ell», va assenyalar. «La seva paraula era la meva paraula», perquè «era un bomber de dalt a baix», va recordar.
A banda d'aclarir al Parlament la seva actuació en la tragèdia d'Horta, el GRAF 01 va voler criticar en la comissió que hagin sortit a la llum a través d'alguns mitjans de comunicació les transcripcions sonores dels últims moments de vida dels bombers morts. «No m'agradaria que si mai moro en un incendi els meus fills s'assabentin de les meves últimes paraules per una emissora a través del Youtube. No m'agradaria que la Júlia, la filla del Jaume, s'assabentés d'això», va recalcar. Moisès Galán també va tenir paraules de record per als companys morts en l'incendi, a qui va dedicar la cançó Que tinguem sort, de Lluís Llach. «Pau, David, Jordi, Ramon i Jaume, per vosaltres, que tinguem sort, companys!»
«En cap moment ens vam relaxar»
Andreu Caravaca, el guaita dels GRAF Lleida que va treballar en l'incendi d'Horta de Sant Joan, va assegurar ahir al Parlament que va avisar per l'emissora del risc que suposava el canvi de la velocitat de vent i de la columna de fum que es va formar abans que els seus cinc companys de Lleida morissin atrapats per la llengua de foc. La seva funció en l'incendi era vigilar des d'una zona més elevada l'evolució de l'incendi i la situació del temps. Caravaca va recordar ahir com li van ordenar que abandonés el seu lloc de guaita perquè les flames s'aproximaven perillosament. Va decidir, però, fugir per una altra ruta de la que li havien indicat, perquè coneixia la zona, prioritzant la seva seguretat. Poc després, però, va haver de tornar amb el vehicle a buscar David Duaigües, el GRAF que va fugir de l'atrapament, que va arribar a córrer uns 10 quilòmetres per escapar del foc i que va acabar morint prop d'un camió després d'enviar senyals d'emergència a través de l'emissora. Caravaca també va voler deixar clar davant la comissió que «en cap moment» els bombers es van relaxar.