El cap superior dels Bombers va arribar a Horta tres hores després de l'accident
L'aleshores subdirector general operatiu va decidir anar-hi des de Bellaterra amb cotxe tot i tenir un helicòpter disponible
Fins ara tots els ulls s'han centrat en els moviments i les decisions que va prendre Delta 0 [l'inspector Carles Font] que el dia del tràgic accident era el cap de guàrdia i màxim comandament desplaçat al lloc del foc. Però ningú no s'havia preguntat fins ara on era el superior de Delta 0, Alfa 0, o el que és el mateix, el màxim comandament del cos dels Bombers de la Generalitat a tot Catalunya, un càrrec que aleshores ocupava l'inspector Antoni Rifà. La tarda del 21 de juliol, Rifà era a la central dels Bombers, a Bellaterra. El foc d'Horta ja feia 24 hores que cremava i les previsions meteorològiques indicaven que a partir del migdia l'entrada de vent del sud complicaria les tasques d'extinció. El subdirector general operatiu va supervisar el dispositiu des del seu despatx i no es va decidir a desplaçar-se a Horta fins que va tenir coneixement que s'havien produït atrapaments i que hi podria haver morts. Aleshores, passades les quatre de la tarda, amb el foc descontrolat que amenaçava la població d'Horta i els comandaments operatius desbordats intentant coordinar el rescat de les víctimes i ferits i l'avanç de les flames, Rifà va comunicar als seus col·laboradors que se n'anava cap a Horta, però els va deixar a tots bocabadats: en comptes d'agafar l'helicòpter que tenia disponible i que li hauria permès un desplaçament ràpid, va optar per fer el trajecte en cotxe. Alfa 0 va estar a la carretera com a mínim dues hores i mitja, que és el temps que es tarda per anar de Bellaterra a Horta. En arribar-hi, es va dirigir al centre de comandament avançat (CCA), on, segons els testimonis d'alguns bombers als quals ha tingut accés El Punt, no s'hi va estar gaire més de mitja hora. Va deixar un subinspector al càrrec de la situació i va dir que s'anava per poder comunicar la tragèdia a les famílies de les víctimes. El paper d'Alfa 0 ja va ser qüestionat des d'un principi per alguns sindicats dels Bombers, que ara han mostrat la seva intenció de fer-ho arribar a la comissió d'investigació creada al Parlament i en la qual ells també seran cridats a comparèixer. Interior mai no ha admès cap error per part d'Alfa 0 tot i que, curiosament, tres mesos després del foc, Antoni Rifà va ser rellevat del càrrec juntament amb tres comandaments més, amb l'excusa d'una reorganització interna del cos. Rifà, metge de formació, va ser fins llavors un dels homes de màxima confiança de la directora general d'Extinció d'Incendis, Olga Lanau, i un dels caps dels Bombers de la Generalitat més qüestionats i criticats pels sindicats.
Més imatges que demostren el fort vent
Al web d'El Punt, www.elpunt.cat, podeu veure avui més imatges inèdites de l'atrapament que va afectar una trentena de bombers que treballaven al flanc esquerre i que van haver de refugiar-se a la zona segura habilitada pels GRAF Barcelona. En les imatges d'avui es pot apreciar, en almenys dos dels vídeos, la força del vent que es va girar a la zona i que va ser un dels factors determinants que va desencadenar els atrapaments. Durant el matí, les ratxes de vent no van superar els 20 quilòmetres per hora, però a partir del migdia l'entrada de vent del sud les va fer disparar i es van registrar puntes de fins a 70 quilòmetres per hora. El vent va provocar diverses revifades del foc a la zona ja cremada, i una d'aquestes revifades va ser la que va provocar una carrera de foc que va resultar letal per al grup del GRAF Lleida. En un dels altres vídeos que el web d'El Punt mostra avui es veu perfectament que el foc va cremar primer la part baixa del bosc sense afectar les copes dels arbres, un altre fet que va ser determinant perquè les revifades agafessin més intensitat. Tots aquests vídeos, com els difosos ahir a www.elpunt.cat i que van tenir un ampli ressò mediàtic, van ser enregistrats amb un telèfon mòbil pels mateixos bombers, als quals se sent de fons fent comentaris irònics sobre el foc, probablement per afrontar millor l'angoixa.