Successos

SUCCESSOS

Demanen que s’investigui per robatori i maltractament els acusats de furtar en Lucky

L’entitat Lex Ànima considera que hi ha prou proves per “augmentar” l’acusació contra ells

Lex Ànima reclama que s’imputi per robatori i maltractament animal els implicats pel furt d’en Lucky, el gos de Navata, segons informa l’agència ACN. L’associació està preparant una denúncia per aconseguir que s’elevin les acusacions perquè consideren que hi ha “suficients proves”. En aquests moments, els Mossos d’Esquadra han denunciat penalment un policia local de Banyoles com a presumpte inductor del furt i n’han detingut el considerat autor material. L’entitat critica que actualment només se’ls imputi un delicte de furt. L’escrit es presentarà davant del jutjat de Figueres que instrueix el cas, en el qual Lex Ànima compareix com a acusació popular. L’entitat argumenta que els presumptes lladres van haver de fer “ús de la força per arrabassar el gos”, que es trobava dins d’una propietat privada i va ser enlairat “de forma violenta per damunt de la tanca del domicili”. Així ho avalen, afirmen, les imatges captades per les càmeres de seguretat de la finca. “A banda d’aquests fets, també existeix jurisprudència que determina que no es poden tipificar de la mateixa manera totes les sostraccions, sense tenir en compte la gravetat dels fets o els perjudicis ocasionats”, insisteixen. En aquest sentit, diuen que el mateix Tribunal Suprem, en la sentència 898/2022 de 16 de novembre, determina que es tracta d’un robatori “quan revesteixi especial gravetat, tenint en compte el valor dels efectes sostrets, o es produïssin perjudicis d’especial consideració”. En aquest sentit, consideren que aquest cas s’hi empararia perquè es tracta d’un gos que “formava part de la família i que la seva sostracció ha provocat un enorme dany emocional”.

Llei de benestar animal

Tanmateix, recorden que amb l’entrada en vigor de la nova llei de Benestar Animal determina que els animals han passat a tenir un estatus jurídic d’ésser viu i sensible, per la qual cosa, amb les proves actuals, Lex Ànima també sol·licitarà al jutge instructor que els presumptes lladres d’en Lucky siguin imputats per un delicte de maltractament animal. En aquest sentit, també remarquen que existeix diferent jurisprudència, com ara la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona 1047/2022 de 22 de desembre, que adverteix que les modificacions legislatives derivades de la nova llei de Benestar Animal “no fan sinó reforçar dins del principi de legalitat la necessitat de practicar diligències per a la investigació dels fets denunciats, particularment perquè, essent la penal una parcel·la d’aquest àmbit supletori de l’equiparació dels animals a bens mobles, no és possible menysprear la seva importància quan objectivament els fets denunciats sí que s’ajusten objectivament a la tipicitat continguda als articles 234 ss o 254 ss del del Codi Penal”.

A més, consideren que la separació forçosa i traumàtica d’en Lucky dels seus amos ja pot ser constitutiu de maltractament animal, independentment dels altres danys físics que pugui haver patit, tant en el moment del robatori com durant els més de tres mesos que fa de la seva desaparició.

Lex Ànima, a més, lamenta que els Mossos d’Esquadra hagin trigat més de tres mesos en la resolució del cas d’en Lucky i que des del primer dia totes les actuacions policials s’han instruït per un simple furt, sense que consti cap diligència durant tots aquests mesos per intentar localitzar i recuperar l’animal.

L’entitat també recorda que en les mateixes dates del robatori, hi va haver “almenys vuit border collies més que van desaparèixer de casa seva en estranyes circumstàncies o que es van trobar vagant, sols i sense xip, per diferents municipis gironins”. Un fet que Lex Ànima no creu que sigui “casualitat”. Per això, reclamen que la investigació continuï oberta i “contemplar la via d’una xarxa criminal organitzada de robatori i tràfic d’animals a les comarques de Girona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.