Punt divers

El sector del porcí es planteja el repte de baixar la producció i arribar d'una forma més directa al consumidor

El sector del porcí ha debatut aquest dijous en el marc d'una jornada tècnica organitzada per Unió de Pagesos (UP) sobre el repte de baixar els volums de producció i arribar d'una forma més directa als consumidors. En aquest sentit, el responsable de porcí del sindicat, Rosend Saltiveri, ha assenyalat que després de passar dos anys i mig amb dificultats, el sector està a l'expectativa d'un 2010 amb millores, gràcies al reajustament de la producció. La jornada tècnica ha començat amb una visita a les instal·lacions d'un escorxador i obrador de caire familiar, el Masia Tero de Torregrossa, on la seixantena de participants han pogut comprovar els processos d'elaboració del producte.

La visita a l'escorxador ha servit perquè els assistents a la jornada poguessin veure tot el procés que segueix el porc una vegada arriba a les instal·lacions. Així s'ha pogut veure el corral on es netegen els animals amb vapor abans de ser sacrificats, la sala on s'electrocuten els porcs i després es degollen, el procés d'especejament i separació de les diferents parts de l'animal i la part on s'elaboren productes més específics com la llonganissa.En aquest sentit, el responsable del porcí d'UP, Rosend Saltiveri, ha explicat que l'objectiu principal de la jornada és donar a conèixer les diferents experiències que hi ha actualment en el món del porc i de la carn en general, per tal que els ramaders s'animin a fer un 'un pas més enllà' de la producció, arribar a elaborar i arribar directament al consumidor o vendre als distribuïdors més directes. Tot plegat per intentar extreure el valor afegit i donar una oportunitat als productors per millorar la rendibilitat de les seves explotacions.Saltiveri ha explicat que a la jornada també s'ha volgut reflectir la realitat dels escorxadors de tipologia familiar o petits, és a dir els que treballen amb una dimensió de sacrifici no superior als 1.000 porcs a la setmana. Segons Saltiveri, aquests escorxadors permeten fer un producte més especialitzat enfront als grans escorxadors que permeten aconseguir un valor afegit en la producció i arribar d'una forma més directa al consumidor.El context actual del sector del porc surt de dos anys i mig amb serioses dificultats, amb situacions que han passat per crisis de costos de producció i posteriorment crisis de preus de mercat així com també una davallada del consum. D'aquesta manera, els productors esperen que aquest 2010 hi hagi millores ja que hi ha hagut un ajustament de les produccions que han permès reduir així els costos de producció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.