Successos

Judicial

Telescopi enverinat

Un veí d'Hostalric es passa un any a la presó després que li enviessis un paquet que no sabia que contenia droga

Els agents es van disfressar de repartidors per fer l'entrega

Paquet enverinat el que va rebre Peter Ogar Odey, un home d'origen nigerià a Hostalric. El paquet postal contenia un telescopi i provenia originalment de Veneçuela. L'enviament, que es va fer a la primavera de 2010, va fer escala a l'aeroport de Londres on la policia d'Scotland Yard va detectar que contenia droga. L'Europol va alertar la Policía Nacional perquè investigués qui podria rebre aquell paquet que contenia, a més d'un telescopi, 250 grams de cocaïna.

El paquet anava adreçat a un domicili particular d'Hostalric, i amb l'autorització judicial, l'abril de l'any passat, dos agents de la Policía Nacional disfressats d'empleats d'una empresa de transport urgent es van personar al domicili del destinatari. Però aquell dia no hi van trobar ningú i van deixar una nota per sota la porta amb el logotip de l'empresa de servei urgent i un número de telèfon perquè el destinatari hi truqués per concertar dia i hora per a una nova entrega. La nota la va recollir Peter Ogar Odey, el fillastre de Francisco Alier Gómez, que era el destinatari del paquet, i davant la nota de l'empresa de transport urgent va trucar a l'empresa de transport perquè el seu padrastre, que era de viatge, li havia demanat que recollís tota la correspondència que li arribés al domicili.

Signa l'albarà i el detenen

Dies més tard es van personar de nou els agents de la Policía Nacional disfressats de treballadors de l'empresa de transport urgent. Quan Peter Ogar Odey va signar l'albarà conforme havia rebut el paquet, els agents el van emmanillar i detenir.

Des de llavors, un 9 d'abril de 2010, fins dijous passat, Peter Ogar Odey ha estat empresonat, tot i la insistència de la seva defensa demanant la llibertat. En el judici, celebrat dijous passat a la secció quarta de l'Audiència de Girona, la defensa, coexercida per Francesc Xavier López i Nausica Rodríguez, va denunciar que l'acusat no coneixia amb anterioritat a l'obertura del paquet –que es va fer amb autorització i presència judicial– la classe i quantitat de droga que contenia, posant en dubte la cadena de custòdia del telescopi sospitós.

En total es va localitzar 250 grams de droga: 234,5 de cocaïna i una quantitat d'heroïna no determinada que, durant el judici, l'advocat va insinuar que segurament era la diferència amb els 250 grams, que incomprensiblement va desaparèixer en l'atestat. La droga estava amagada a les potes del trípode del telescopi i, amb embolcalls de plàstic, a l'interior del cos de l'aparell.

Durant el judici, els lletrats van criticar que els policies disfressats d'empleats de l'empresa de transport transgredissin la llei de secret de comunicacions i privacitat de la correspondència, en entregar un paquet a una persona diferent del destinatari sense autorització d'aquest, operació prohibida als funcionaris i, per tant, també als policies. Igualment, va palesar l'absència de cap comportament per part de l'acusat que denotés l'espera o impaciència per l'arribada del paquet, que havia estat enviat el 16 de març des de Veneçuela. L'advocat va manifestar a aquest diari que el fet de posar en llibertat el seu client tot just acabar el judici no representa la seguretat d'una sentència absolutòria i que caldrà esperar la resolució. Mentrestant, Ogar Odey s'haurà de presentar els dies 1 i 15 de cada mes davant el jutjat de guàrdia.

El fiscal va modificar a la baixa (de sis a cinc anys de presó) la seva petició inicial, mantenint l'acusació en considerar que l'acusat coneixia el contingut il·lícit del paquet del telescopi i havia comès un delicte contra la salut pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.