Successos

successos

Demanen informació a la delegació del govern per les coaccions per l'ús del català

El cas denunciat per un veí d'Espolla serà estudiat pel síndic de greuges amb “contundència”

Creu que en aquest tema “hi ha un llarg camí per recórrer”

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha anunciat que estudiarà “amb tranquil·litat, però alhora amb contundència” l'incident viscut per Josep Maria Tejido-Mallart, l'activista cultural d'Espolla que dimarts de la setmana passada va ser coaccionat presumptament per tres agents de la Guàrdia Civil perquè s'hi va dirigir en català i portava l'adhesiu “CAT” a la matrícula del vehicle. L'afectat, que ha optat per no denunciar aquest episodi als jutjats, va fer arribar la queixa al síndic perquè la investigués. Tal com va explicar Ribó a aquest diari, un dels primers passos que farà per esclarir si realment els policies van actuar de manera irrespectuosa i amb excés de zel contra Tejido-Mallart –més conegut amb el sobrenom de Gustinet– serà sol·licitar informació del cas a la delegada del govern espanyol a Catalunya. “Depèn de quina sigui la seva resposta, també ens adreçarem a la Generalitat, al Parlament, a la subdelegació de Girona, així com directament al govern estatal.”

“Malauradament”, el síndic afegeix que “de tant en tant” li arriben situacions similars. “Fa molts anys que treballem en aquest tema, però tenim un camí important per recórrer. Per part dels cossos de l'ordre públic encara hi ha certa incomprensió sobre el fet que els ciutadans es poden expressar en la llengua que vulguin. Com disposa l'apartat segon de l'article 6 de l'Estatut, el català és la llengua oficial de Catalunya. També ho és el castellà, que és la de l'Estat. Totes les persones tenen el dret de fer servir les dues i els ciutadans del país també tenen el dret i el deure de conèixer-les. D'acord amb l'article 32, no hi pot haver discriminació per l'ús d'una o d'una altra. Sempre dic que és un valor que s'ha de preservar.”

LA FRASE

Encara hi ha certa incomprensió sobre el fet que la gent es pot expressar en la llengua que vulgui
Rafael Ribó
síndic de greuges

Amenaça d'una multa de 3.500 euros

Tejido-Mallart va ser aturat per tres agents de la Guàrdia Civil en un control a la carretera de Cantallops. L'afectat relata que els efectius li van exigir que els parlés en castellà perquè no entenien el català. També el van advertir que si no treia el “CAT” de la matrícula hauria de pagar una multa de 3.500 euros. I, fins i tot, un dels policies el va amenaçar de detenir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.