Successos

POLICIAL

Localitzen camions robats, a Sant Feliu de Buixalleu

La policia ha arrestat dos homes acusats de sostreure maquinària per valor de 900.000 euros

Modificaven els camions tractors per vendre'ls a Ucraïna

Un dels detinguts ha ingressat a la presó

Els Mossos d'Esquadra de l'àrea d'investigació de Girona van detenir el 19 de juliol dos membres d'una banda que es dedicava a robar maquinària, camions i automòbils d'arreu de Catalunya. La investigació va començar el 23 de juny, arran de la sostracció d'un camió tractor a Lloret de Mar. Aquest vehicle portava un localitzador que va permetre saber on havia estat conduït. Es va dur a terme el seguiment de petits senyals de GPS que es van detectar, gràcies als quals es va comprovar que provenien de Sant Feliu de Buixalleu. Els efectius de la comissaria de Blanes es van desplaçar a la població, on van anar inspeccionant nau per nau. La recerca va donar els seus fruits, ja que van localitzar el camió desaparegut a Lloret en un magatzem, on també en van trobar d'altres que constaven com a robats.

El grup encarregat del cas va començar una ronda de vigilàncies d'aquesta instal·lació i van identificar els homes que la freqüentaven. Un d'ells és de nacionalitat espanyola, mentre que el seu còmplice és originari d'Ucraïna, i tots dos tenen 47 anys. Amagaven el material sostret en magatzems, on desballestaven els remolcs per tal de vendre'n les peces a pes com a ferralla en deixalleries. També modificaven la documentació dels camions tractors amb l'objectiu d'exportar-los a Ucraïna i, per no aixecar sospites, els repintaven de color blau i els canviaven les matrícules i el número de bastidor.

Disposaven de tres magatzems a Sant Feliu de Buixalleu i d'un altre a Santa Maria de Palautordera, al Vallès Oriental. Un dels lladres tenia llogats dos d'aquests locals, i els altres dos els havien ocupat sense el consentiment del seu propietari.

El dia que es va procedir a l'arrestament, es va muntar un dispositiu en què van participar agents de l'àrea d'investigació criminal de Girona, de la unitat d'investigació de Blanes i del grup de recerca i documentació de trànsit de Girona. En aquesta operació també es van escorcollar els quatre magatzems que utilitzaven i els dos domicilis dels suposats lladres, situats a Mollet del Vallès i Sabadell. Als habitatges, es van decomissar documentació relacionada amb els camions que actualment està sent analitzada, emissores, localitzadors de seguiment, tres inhibidors de freqüència, matrícules i una placa per simular que eren detectius privats en el supòsit que els cacessin in fraganti.

Segons va explicar ahir el cap de l'àrea d'investigació criminal de la regió policial de Girona, l'inspector Josep Monteys, com que els acusats activaven els inhibidors de freqüència per dificultar que se seguís el rastre dels camions sostrets, algunes empreses properes als magatzems van informar que tenien problemes amb el senyal de telefonia.

La investigació, oberta

Han estat recuperats set camions tractors, onze remolcs –cinc amb cisternes–, un camió semirígid amb un remolc, dos tot terrenys, un inhibidor de freqüència i la càrrega dels remolcs. Monteys va concretar que havien estat robats a la demarcació de Lleida, a l'àrea de Vic, a Lloret, a l'Alt Penedès, al Vallès Occidental i a l'Oriental, i al Baix Llobregat. I, en conjunt, el seu valor puja a 900.000 euros.

Els agents vinculen els sospitosos amb una trentena de fets delictius. Els solien perpetrar de nit i en cap de setmana, aprofitant que els transportistes deixaven els camions aparcats en polígons. El jutge va decretar l'ingrés a la presó de l'home de 47 anys de nacionalitat ucraïnesa. La investigació, però, de moment no es dóna per tancada i tampoc es descarta que hi pugui haver més detencions. Ara els Mossos se centren sobretot a esbrinar qui mou els fils d'aquesta xarxa internacional i qui eren els encarregats de proporcionar les matrícules falsificades i els nous números de bastidor.

LA FRASE

Han estat recuperats onze remolcs, set camions tractors, un camió semirígid i dos tot terrenys
Josep Monteys
cap de l'àrea d'Investigació Criminal dels mossos a girona

LA DATA

23.06.13
Els agents van iniciar la investigació
arran de la sostracció d'un camió tractor a Lloret de Mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.