Successos

Arxiven la causa contra el clan sospitós d'esclavitzar prostitutes al Lady Dallas

El jutjat i la fiscal creuen que no hi ha proves de delicte i exculpen el líder Viorel Jantea i la resta del grup dels delictes de prostitució i tràfic de persones

Molta fressa a àmbit policial i poca endreça judicial. És el que ha passat amb l'operació Andròmeda, realitzada el 2013 per la Policía Nacional a l'entorn del club Lady Dallas d'Agullana, que va suposar la detenció d'una quinzena de persones sospitoses de proxenetisme, tràfic de persones i pertinença a banda criminal que, segons la policia, actuaven sota la direcció de Viorel Jantea, que acaba de ser exculpat de tots els càrrecs pel jutjat número 6 de Figueres, que ha arxivat la causa contra la resta d'imputats, entre ells el germà de Viorel, Florea Jantea. Viorel Jantea, defensat pel lletrat Carles Monguilod, ja havia aconseguit la llibertat a l'agost del 2013, quan el jutge va estimar que no eludiria l'acció de la justícia perquè havia de cuidar la seva mare, que viu a Braila, i perquè ja tenia mitjans de vida legals com a músic: pianista i acordionista.

El magistrat Alexandre Contreras Coy ha dictat el sobreseïment de la causa contra Viorel Jantea i contra la resta d'imputats (Florea Jantea, Emilia Madalina Jantea, Marian Bulete, Daniel Banica, Cristian Crisu, Adelina Corina Nicolae, Danut Ticu, Niel Sandel Medeleanu, Vasilica Adrian Ghioldan, Ionela Madalina Ciobotarasu, Veronica Cretu i Daniela Tanase) a petició de la fiscal del cas, Sandra Fagil, que en el seu informe ha conclòs que no hi ha prou indicis que acreditin que explotaven sexualment dones per la força ni que les portessin enganyades. La fiscal, després dels interrogatoris de testimonis protegits i imputats, d'escoltar les intervencions telefòniques i de repassar els informes policials dels seguiments que feien als sospitosos portant noies joves en cotxes luxosos, no ha vist enlloc aquell panorama que havia descrit la policia en el seu informe, segons el qual els proxenetes romanesos traginaven dones que vivien de forma esclavitzada fins al club Dallas, on eren obligades a fer jornades de 12 i 14 hores i les obligaven també a passar un control a través d'un escàner, on havien de posar la seva empremta dactilar al principi de la jornada i cada vegada que entraven a fer un servei. El club obligava les noies a pagar 70 euros al dia per mantenir la seva plaça, encara que algun dia no treballessin, i els facilitava esponges vaginals perquè poguessin complir sexualment amb els clients fins i tots els dies de la menstruació. Els amos del Dallas, Reyes Romera i Maria del Mar Mata, que inicialment també van ser imputats per haver-se lucrat a través de l'explotació sexual de les noies, ja van ser exculpats el juny de l'any passat pel mateix jutge, que va atendre la petició del lletrat del club, Joaquim Bech de Careda. “Durant 12 hores, les dones es veuen obligades a moure's contínuament pel local, i portant unes sabates totalment inadequades per aguantar llargues estones dretes”, aportava l'informe policial de l'esclavitud de les noies, obligades a buscar un client per jaure si volien reposar les cames. El jutge no va tenir en compte aquest argument i va rebatre que les sabates era un complement que les noies es triaven elles mateixes.

LA XIFRA

13
persones
que estaven imputades per proxenetisme han estat exculpades amb el sobreseïment dictat pel jutge

LA DATA

19.01.15
El jutjat
va signar el sobreseïment de la causa oberta arran de l'operació Andròmeda

Viorel Jantea: rufià ‘versus' músic acordionista

La faceta de Viorel Jantea com a músic professional es va revelar al llarg de la instrucció judicial, quan ell la va esgrimir per demanar la llibertat. Però internet ja anava ple abans d'imatges de Viorel que demostraven la seva afició per la música. Molts vídeos de Youtube mostren Viorel Jantea envoltat de tota la seva família i els seus amics, acompanyats de famosos cantautors de Romania. Les cançons dedicades, prèvia aportació monetària (sovint de 1.000 euros), al “germà” i “amic” Viorel, són ‘manele', típiques del país, una barreja de les cançons tradicionals dels ‘lautari' amb ritmes turcs, grecs, i fins i tot àrabs. Lloen la figura de Jantea, les seves filles, la seva mare...“Tant de bo tothom faci el que has fet tu!”, li canten. Les més destacades són dedicades a Jantea per Adrian Copilul Minune (Adrian, el Nen Meravella) –considerat el rei de les ‘manele' a Romania–, i per un altre cantautor famós: Dorel de la Popesti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia