Els esquelets, protagonistes de la processó de Verges
La ‘Dansa de la mort' és una veritable joia única de la cultura popular
La Dansa de la mort és el tret diferenciador de la processó de Verges, amb uns 500 participants. És l'única que ha sobreviscut al pas del temps i que es conserva des de l'època medieval, quan aquest gènere de dansa, en el qual uns esquelets ballen al so d'un tabal, estava estès a tota l'Europa Occidental. “La Dansa de la mort ens diferencia d'altres processons, a més del fet d'oferir l'espectacle teatral al carrer, que a diferència d'altres poblacions on se sol fer en teatres, aquí el Misteri de la Passió es fa en un escenari col·locat al mig de la plaça Major, amb el decorat natural de les muralles i les torres de fortificació medievals”, expliquen des de l'organització. Aquest espectacle solen veure'l cada any unes 2.000 persones, que prèviament han hagut de comprar entrada. Després, els actors es dirigeixen cap a l'església i es dóna partida a la processó, vista per uns 6.000 visitants. El punt culminant arriba a les 12 de la nit, quan els carrers esdevenen els llocs de la Via Dolorosa i s'hi representen les escenes del recorregut que fa Jesucrist fins a la muntanya del Calvari, a més de l'esperada Dansa de la mort. Els actes del dijous sant, però, s'enceten a la tarda amb una desfilada de manages (romans), durant la qual van a buscar les imatges que s'han engalanat a diferents punts i les acompanyen fins a l'església, on restaran exposades fins a la nit, quan formaran part de la processó. Destaca especialment el pas de la Processó pel carrer dels Cargols, per la singularitat de la seva ambientació, i el doble final de la Processó: la crucifixió i la reverència de la Dansa de la mort davant del Santíssim.
Dades d'interès
Dia: 24 de març. A les 17.00 h, desfilada de manages. A les 22.00 h, representació a la plaça Major. A les 00.00 h, processó i ‘Dansa de la mort'.
Més informació:
www.laprocesso.cat
www.verges.cat
La processó de Girona canvia de sentit el recorregut
J.P.A molts pobles gironins es fan aquests dies processons. Un dels canvis principals arriba a Girona, ja que la processó del Sant Enterrament canvia el sentit del seu recorregut. D'aquesta manera, sortirà de la Catedral i passarà per Sobreportes, plaça de Sant Feliu, carrer Ballesteries, Argenteria, Rambla, pont de Pedra, carrer Nou, avinguda Sant Francesc, plaça Catalunya, carrer Albereda, Ciutadans, Cort Reial, Ballesteries, plaça Sant Feliu i Catedral. Segons els organitzadors, la processó aplegarà entre 1.300 i 1.400 participants de diferents confraries i els manaies armats, amb 120 efectius. Benet Rovira i Blanc serà el pendonista d'honor d'aquesta Setmana Santa.