Successos

Societat

Fan explotar una mina submarina al Port de la Selva

L'espetec va fer disparar el sismògraf, que va detectar un terratrèmol de 2,5 graus a l'escala de Richter

L'explosiu de la Segona Guerra Mundial el va trobar un submarinista a cala Tamariua

La Guàrdia Civil, juntament amb especialistes en desactivació d'explosius de l'armada espanyola, va fer detonar ahir al Port de la Selva una mina submarina d'orinc, molt probablement de la Segona Guerra Mundial. L'explosió va fer activar el detector de sismes, que va percebre la detonació com si fos un terratrèmol.

La descoberta la va fer un submarinista, que de seguida va avisar els serveis d'emergència. Un equip del grup especial d'activitats subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, que té base a l'Estartit, es va desplaçar a cala Tamariua, on l'home va dir que havia vist l'explosiu. Els submarinistes de la Guàrdia Civil van fer les comprovacions amb diverses immersions, i, efectivament, la van localitzar a uns 300 metres de la línia de la costa i a tan sols tres milles nàutiques de la bocana del port. Estava submergida i assentada sobre la sorra. L'estudi de la Guàrdia Civil va determinar que es tractava d'un tipus d'explosiu que s'usava habitualment durant la Segona Guerra Mundial. Tenia una grandària aproximada de 3,20 metres de contorn, amb un pes estimat de 300 quilograms. Així mateix, els especialistes van comprovar que el contenidor interior de l'explosiu estava en bon estat.

Zona de seguretat

Després de senyalitzar la zona per evitar incidents, els efectius de la Guàrdia Civil es van posar en contacte amb la unitat especial de desactivació d'explosius (UEDE) del centre submarinista de l'armada espanyola amb base a Cartagena, a Múrcia, perquè s'encarreguessin de la destrucció controlada de la mina. Un equip de la UEDE es va desplaçar ahir al matí al Port de la Selva per començar les tasques per fer detonar l'artefacte. Fins al lloc dels fets també es van desplaçar efectius d'altres equips d'emergència per col·laborar en el dispositiu. Efectius de Protecció Civil van col·laborar a perimetrar la zona de seguretat i avisar les embarcacions i banyistes que hi havia per la zona. I és que la capitania marítima de Palamós va prohibir la navegació en un cercle de 0,6 milles nàutiques de radi a la zona. Un cop van estar tots al seu lloc, efectius de la UEDE, amb l'ajuda dels GEAS, van fer detonar la mina pels volts de dos quarts de sis de la tarda.

La forta tremolor que va provocar l'explosiu va ser percebuda per molts ciutadans com si es tractés d'un sisme. Les xarxes socials van bullir de missatges en què s'assegurava que s'havia produït un terratrèmol a la zona. De fet, els sismògraf de l'Instituto Geográfico Nacional del Ministeri de Foment va donar l'avís de terratrèmol de magnitud 2,5. En realitat, l'aparell havia detectat la tremolor produïda per la detonació controlada, i no pas un sisme.

La darrera detonació controlada d'un artefacte explosiu a les costes gironines va tenir lloc el juny de l'any passat. Llavors també va ser una mina d'orinc de la Segona Guerra Mundial, que era a pocs metres de la costa a Roses. L'artefacte, d'origen alemany, tenia una càrrega de 190 quilos d'explosiu i mesurava 80 centímetres de diàmetre. Com que la mina era a només 300 metres de la platja de l'Almadrava, abans de destruir-la van elevar-la amb uns globus i van desplaçar-la mar endins.

La Guàrdia Civil recorda que són explosius inestables i insta pescadors o bussejadors que localitzin un artefacte a comunicar-ho immediatament per poder-lo desactivar.

LES XIFRES

300
quilos
pesava la mina, que descansava al fons del mar i assentada sobre la sorra.
3,2
metres
de diàmetre feia l'artefacte d'orinc, i el contenidor de l'explosiu estava en perfecte estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.