Administracions

La crònica

El nou ’Titànic’ figuerenc enfila rumb

El títol de la crònica, si més no pel que fa a la inspiració, no és meu. Parteix d’unes declaracions que l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha fet avui a la tarda durant el darrer punt del ple ordinari. Un punt, i rellevant certament, que ha d’obrir una nova etapa per la capital de l’Alt Empordà; si més no pel que fa a la neteja, com és l’esperada aprovació de l’expedient de contractació del contracte del servei de recollida i transport de residus sòlids urbans i gestió de la deixalleria municipal. Anem per la metàfora que ha fet l’alcalde: “Al final, el temps en donarà la raó o no. El que espero, més enllà de les seves tesis [referint-se al regidor de la CUP] o les meves, és que el Titànic no torni a embarrancar, com va passar el 2019. Espero que no hi hagi impugnacions, que potser hi seran, però que aquesta vegada arribi a bon port i els figuerencs en sortim beneficiats”. El símil és encertat. Un vaixell com aquest era un buc enorme i complexe. La nova contracte ha de representar un salt endavant per la població; tothom i confia. De fet, el ple ha estat una bassa d’oli. Aquest punt s’ha aprovat només amb el vot en contra de la CUP. L’altre regidor que ha intervingut ha estat de Vox; i ho ha fet per elogiar el sistema que s’ha escollit per fer la recollida. La resta de grups, com ara el PSC, ERC o PP, s’han limitat, això sí, a votar afirmativament. Queda partit encara.

S’inicia, doncs, i ara sí, la tramitació, el camí, i d’aquí l’encert de l’analogia, d’aquest de moment futurible que ha de solucionar els problemes que té Figueres pel que fa a la neteja. I és important, també, per les expectatives que es generen i, molt especialment, els resultats que se n’esperen. D’entrada el repte és enorme. De fet, un cop entri en servei el resultats, diuen, no es veuran fins molts mesos després. Paciència. Però aquest esperant punt de l’ordre del dia no ha donat per grans debats, com passa a Figueres. En tot cas, el que s’ha donat ha estat entre l’alcalde, Jordi Masquef, i el regidor de la CUP, Xavier Colomer. A la pràctica, l’enèsima confrontació pel que fa a models de gestió; un clàssic entre la CUP i formacions liberals, com Junts. Res de nou sota el cel. Colomer es mostra un defensor de la municipalització d’aquest servei. Si bé, la seva crítica no ho anat per aquí en aquest cas, sinó pel cost; és a dir, ha defensat que no havia estat ben dimensionat i que els veïns acabarien pagant més. També es s’ha mostrat crític per, segons ha destacat, la manca de mecanismes de control pel que fa al compliment del servei. I, finalment, la seva crítica per no haver assolit la municipalització de la deixalleria municipal. Punt aquest sí que veu factible i que, a més representaria un estalvi pel ciutadà., Tot i les explicacions de Masquef, que ha reiterat que una Ajuntament, especialment el de Figueres, immers en un pla de sanejament econòmic, no té suficient musculatura per abordar empreses com aquesta. En tot cas, el mateix alcalde, ha volgut deixar clar que no deixa de ser l’eterna discussió de models. En tot cas, i pel que fa al tema del nou contracte, ha estat l’únic debat que s’ha donat. I un apunt final, aquest meu: el Titànic no va embarrancar, es van enfonsar. L’alcalde ho sap i d’aquí que ni ho contempli.

El ple, llarg i força àrid, tot s’ha de dir, ha tingut moments curiosos, com quan un regidor de Junts per error ha votat una proposta del PSC. La cosa, més enllà de les rialles, no ha anat a més. També s’ha aprovat el conveni de col·laboració per a l’establiment de l’Arxiu de l’arquitecte Enric Ruiz Geli a la ciutat de Figueres. En aquest sentit, la intenció de les parts és implicar-se col·lectivament en la consecució d’aquest projecte, establint una interessant col·laboració public i privada avalada per la voluntat compartida de dotar la ciutat d’un equipament cultural i formatiu de referència. PSC i ERC van mostrar els seus dubtes sobre l’emplaçament que finalment s’ha proposat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia