Administracions

llançà

El nou equipament de divulgació de la pesca de Llançà, abans de final d’any

L’Ajuntament de Llançà inaugurarà abans de final d’any un nou equipament a la planta baixa de la Casa del Mar, dedicat a la divulgació del patrimoni pesquer. Aquest nou espai es finança amb una subvenció que ha atorgat el Grup d’Acció Local Pesquera (GALP) Costa Brava per un import de 131.000 euros. L’Ajuntament, per la seva part, assumirà el cost dels serveis (31.000 euros) i del condicionament de la segona planta (15.000).

L’alcaldessa, Núria Escarpanter, destaca la importància d’aquest espai perquè permetrà “divulgar la història, costums i gastronomia relacionats amb el món pesquer a banda de temes mediambientals”. La rellevància d’aquest projecte, i segons l’alcaldessa, inclou diversos fronts; en primer lloc, i segons remarca, la culminació de “la bona gestió que s’ha fet i que ha permès aconseguir la totalitat de la subvenció”. Això ha donat marge a l’Ajuntament per poder destinar recursos propis per condicionar, i poder reobrir, el casal de la gent gran, que ja havia estat a la primera planta, i, a la vegada, poder posar al dia la segona planta. Finalment, amb aquesta operació, també s’inclou una oficina de turisme a la planta baixa.

El projecte toca més tecles, perquè aquest nou equipament un cop estigui operatiu també permetrà avançar en els treballs per crear la marca de l’escamarlà, un producte que es pesca cada dia de la setmana. Aquesta iniciativa pren en part com a referent el de la gamba, a Palamós. Per fer-ho, segons Escarpanter, s’està impulsant conjuntament amb la confraria un pla estratègic; a més, també s’hi ha inclòs l’aplicació de la intel·ligència artificial per a productes de llotja, que anirà a càrrec de la UPC.

El model de Palamós

El projecte a la Casa del Mar inclou també una cuina per fer demostracions, amb una sala preparada com a menjador i sala de conferències. “Volem que tingui molts usos i que sigui viva –continua Escarpanter–, com ara fer-hi converses amb la gent de mar i recuperant la memòria oral; receptes ancestrals i, també, conferències. Amb això podrem crear un fons important d’entrevistes que podran formar part del centre de documentació.”

I tot això, explica l’alcaldessa, es pot dur a terme arran de l’obtenció de la Casa del Mar. L’Estat va cedir el 2023 sense cost l’edifici a l’Ajuntament amb la condició, segons una ordre ministerial, de promoure usos generalistes com poden ser la realització d’activitats d’inclusió social, la promoció de la salut, la realització d’activitats d’inclusió social, activitats, esdeveniments cívics, culturals i educatius.

La Casa del Mar, un edifici de la zona del port, havia estat propietat de la confraria de pescadors llançanenca. El 1974, però, l’edificació es va donar a l’Institut Social de la Marina, entitat que forma part de la Tresoreria General de la Seguretat Social i que en tenia la titularitat. El 1998 les competències d’aquest organisme, per tant, també de l’edifici, van passar a mans de la Generalitat, que en aquell moment hi va tenir un punt de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.