Administracions

Xavier Llorente Cabratosa

Cap de l’oposició Vilajuïga (Assemblea per Vilajuïga)

“No tenim la seguretat que el govern faci una bona gestió”

“Pensem que la revisió del POUM és prioritària. L’actual model de grans polígons requereix un promotor molt gran”

“Veiem preocupats com l’interventor informa que es podrien incomplir algunes normes de control pressupostari”

El nostre poble, per la seva ubicació i les seves característiques, és un indret ple d’oportunitats

El cap de l’oposició a l’Ajuntament de Vilajuïga, Xavier Llorente (Assemblea per Vilajuïga), defensa la necessitat de revisar el pla d’ordenació urbana municipal (POUM) per abordar els reptes d’habitatge del municipi. Segons Llorente, el POUM actual és hereu de la bombolla immobiliària i s’hi preveuen grans polígons amb la necessitat de grans promotors. La preocupació de Xavier Llorente és, segons explica, la manca d’ambició del govern, perquè no aborda tots “aquells reptes de futur que tenim al davant”, com per exemple el canvi climàtic. I lligat amb això defensa que el govern no està fent una correcta gestió pressupostària, cosa que pot comprometre les inversions que necessita la població.

Ara són a l’oposició, després d’un mandat al govern. Com valora aquest primer any?
Ens preocupa que el nostre poble no recuperi un endarreriment important que porta en temes com per exemple l’urbanisme. I no em refereixo només en relació amb els pobles del voltant. Però, més enllà de tot això, pensem que és imprescindible abordar tots els reptes de futur que tenim al davant, com per exemple el canvi climàtic.
Quin seria per a vostès un tema clau?
Considerem que és absolutament bàsic aconseguir finançament per abordar les inversions.
On rau el problema?
No tenim la seguretat que l’equip de govern faci una bona planificació de la gestió pressupostària. Això, d’una banda. De l’altra, hem de tenir present que el nostre no és un poble ric. A Vilajuïga, si es divideixen els ingressos totals que hi ha en el pressupost pel nombre d’habitants que tenim, ens surt una xifra de mitjana que és relativament baixa, en relació amb altres pobles del voltant i de Catalunya.
I què cal fer?
Ens cal fer un bon ajustament pressupostari que ens aporti aquells romanents que ens permetin fer les inversions que necessitem.
No hi ha una planificació?
No la percebem. Per això veiem amb preocupació com l’interventor va informar que si se segueix com fins ara es podrien incomplir algunes normes de control pressupostari.
I això què pot comportar?
Que no disposarem dels diners necessaris per complementar possibles inversions i tirar endavant allò que pensem que el poble necessita i que ha de servir per recuperar el retard i fer front al futur. Per això ens preocupa la gestió pressupostària. En un ple ja vàrem demanar l’estat de les inversions, moltes de les quals venen del nostre mandat.
Un treball de continuïtat.
Alguns dels projectes que vàrem deixar ja han decaigut i altres que pensem que seria molt important de portar a terme, no veiem que avancin.
Com ara quins?
Ara fa poc hem sabut aquelles famoses inversions dels Next Generation destinades a temes energètics i de canvi climàtic. Ens van donar una quantitat molt important que cal gestionar i ara mateix no veiem què es fa.
I tot això què els permetria?
Doncs per exemple renovar l’enllumenat dels carrers de la població i disposar de fonts d’energia renovables. De fet, com és el cas d’una instal·lació fotovoltaica que ja teníem en marxa a les escoles. I per això patim que a l’hora de la veritat no es disposi del finançament necessari per tirar endavant tots aquests projectes.
Què els diu el govern?
L’alcaldessa ens va dir que no patíssim, que ja els buscarien. Però nosaltres vivim amb aquest neguit. I vista la gestió pressupostària que s’està fent i aquest informe de l’interventor, no ho tenim gens clar, la veritat. Tot això que he comentat seria la nostra preocupació més important.
Parli’m del model.
El dia a dia, i passats els primers mesos que van desestimar uns contractes que permetien tenir els carrers en unes mínimes condicions, en els quals vàrem patir una mica, ara ja ho tenen tot més sota control.
Què creu que els manca?
Una visió de la gestió a mitjà i a llarg termini que, penso, nosaltres vàrem tenir en la nostra acció al govern. I ens falten, també, les mesures econòmiques que ens permetin fer actuacions de cara al futur, com li he comentat.
Quins són els reptes que ha d’afrontar el municipi?
El nostre poble, per la seva ubicació, les seves característiques demogràfiques i geogràfiques, amb una molt bona ubicació, en una zona molt tranquil·la i ben comunicada, fa que sigui un indret ple d’oportunitats. Pots anar a Roses, a Llançà i a Figueres en molts pocs minuts. Estem situats entre la capital de la comarca i les zones turístiques. Hi ha tranquil·litat, amb tots els serveis, incloent-hi una llar d’infants que vàrem modernitzar.
Així doncs, i pel que explica, cal aprofitar aquestes oportunitats.
I d’aquí deriven precisament aquests reptes, alguns dels quals ja he comentat, com és la millora urbanística i el canvi climàtic. Però també treballar el tema de l’habitatge.
Un tema que preocupa a tots els ajuntaments.
Aquest és un tema que cal gestionar molt bé. El creixement vegetatiu que té el poble, ara per ara, es troba amb un planejament urbanístic que encotilla molt possibles actuacions. Tot això provoca que hi hagi molta demanda d’habitatge i que molts joves que es voldrien queda hagin de marxar del poble.
Un POUM inadequat?
Es basa molt en els de la bombolla immobiliària, amb grans polígons. Nosaltres, quan vàrem estar al govern, vàrem iniciar gestions per actualitzar-lo. No és que sigui molt antic, però aquest pla es va fer en un context urbanístic molt concret.
Cal revisar-lo, doncs?
Nosaltres teníem com a objectiu canviar-lo. No és un tema fàcil i s’ha de mirar amb molta cautela. Pensem que la revisió del POUM és prioritària. Aquest model requereix un promotor molt gran. Amb tot això, també tenim molts habitatges buits que no es posen al mercat i no es lloguen. L’habitatge és car i n’hi ha poc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.