Administracions

Joana Cobo Ortiz

Alcaldessa de Vilajuïga (ERC)

“Ens preocupa la realitat de la gent del nostre poble”

“Aviat posarem en marxa un servei d’àpats a domicili adreçat a la gent gran o gent sola que tingui problemes per poder accedir-hi”

“Arran de la sequera hem hagut d’aprovar, com altres municipis, una ordenança reguladora i també sancionadora”

És una realitat que la gent jove del nostre poble ha de marxar perquè no troba habitatge

L’alcaldessa de Vilajuïga, Joana Cobo (ERC), es mostra il·lusionada i satisfeta pel projecte que s’impulsa d’àpats a domicili. Una iniciativa, coordinada per l’Ajuntament, experts en nutrició i Serveis Socials, que vol ajudar les persones o famílies que tenen dificultats per accedir a un àpat. Cobo, en aquesta entrevista, també remarca altres elements d’aquest mandat. El primer, l’aprenentatge, diu, que ha comportat estar el darrer mandat a l’oposició i poder veure les dues cares de la moneda. Explica que un altre dels projectes que s’impulsen, fruit dels pressupostos participatius, és la instal·lació de càmeres lectores de matrícules al municipi, que va ser la proposta més votada. Reclama més ajudes per a la rehabilitació d’habitatges des de les administracions supramunicipals. Per Cobo seria una manera de posar habitatge a preu assequible al mercat, perquè ajuntaments petits com el de Vilajuïga tenen un marge molt limitat o inexistent per fer aquests tipus de polítiques.

Com valora el retorn a l’alcaldia?
Havia estat alcaldessa del 2015 al 2019. En perdre les eleccions vaig passar quatre anys a l’oposició fins que l’hem recuperada. La meva valoració se centra precisament a haver estat al govern i a l’oposició. I ho dic en el sentit que per mi ha estat un gran aprenentatge. És important conèixer les dues cares de la mateixa moneda.
I un cop tornada, en què s’ha centrat en un primer moment?
Hem treballat per donar continuïtat a tots els projectes que va deixar encarrilats i en marxa l’equip de govern anterior.
Com ara quins?
Per exemple, teníem sobre la taula una subvenció del PUOSC del 2019-2023 per fer unes voreres. El projecte, però, s’ha hagut de modificar i farem la renovació de la xarxa de subministrament d’aigua. Urbanisme no el va validar, però ens va donar l’opció de fer un canvi i vàrem optar per la xarxa d’aigua, que començarem aquest setembre.
Un tema que han impulsat han estat els pressupostos participatius.
I d’aquests estem tirant endavant el projecte guanyador de posar càmeres lectores de matrícules connectades amb els Mossos d’Esquadra.
Hi havia preocupació?
Hi havia un neguit. Va haver-hi alguns robatoris, de fet com a tot arreu. Amb motiu dels pressupostos es va fer una pluja d’idees, es van fer un seguit de propostes, es va votar i va sortir la de les càmeres. Hi ha gent que hi està a favor, d’altra que no, però va ser la més votada.
El projecte avança?
Està encarregat. Ens pensàvem que havia de ser una cosa més ràpida, però és molt feixuc. S’allargarà més del compte, però està en marxa.
De quin dels projectes n’està més satisfeta?
Aviat posarem en marxa un servei d’àpats a domicili adreçat a gent gran, gent sola que tingui problemes, com per exemple de mobilitat. Serà gestionat per l’Ajuntament, l’empresa del menjador de l’escola i Serveis Socials. Ens preocupa la realitat de la gent del nostre poble. Ens fa molta il·lusió aquest projecte perquè neix de la voluntat de servei.
Amb quin objectiu?
Amb l’objectiu d’assegurar que tothom tingui accés a un àpat saludable i equilibrat. Des de l’Ajuntament han trobat una mà amiga i han de saber que no estan sols. Que sentin que tenen el suport i l’atenció de l’Ajuntament. Hi ha molta gent gran o d’altres que viuen sols i per a les famílies és complicat atendre’ls, i volem fer aquest esforç. Serà un àpat controlat per una dietista i supervisat per Serveis Socials.
Parlem de l’habitatge. Els preocupa?
Ens preocupa molt. És una realitat que la gent jove marxa perquè no troba habitatge. Aviat sembla que es farà una promoció i, per llei, hi ha una part que ha de ser per a habitatge protegit. Això ens pot donar una mica d’oxigen. Però també penso que caldria donar ajuts més importants per a la rehabilitació amb aquesta finalitat. Hi ha gent que no pot afrontar una reforma. Nosaltres som un ajuntament molt petit, amb molt poc pressupost, i no podem abordar-ho perquè no tenim recursos per a projectes com aquest. És un tema complicat.
Quins altres projectes tenen en marxa?
Tenim una subvenció de la Generalitat per fer uns treballs de millora al pavelló municipal per un import de 41.000 euros, dels quals ens en subvencionen 35.000. Aquesta actuació també la començarem ara. Al pavelló també tenim previst fer-hi un dipòsit d’aigües pluvials. La sequera és un tema que ens preocupa molt i no teníem cap dipòsit com aquest.
Un tema preocupant.
Sí, perquè no plou. Però també cal fer pedagogia. Tots hem de canviar la nostra manera de consumir l’aigua. No es pot mantenir la despesa que n’estem fent.
I com ho han abordat?
Com la majoria de les poblacions: hem hagut d’aprovar una ordenança reguladora i també sancionadora. Penso que la majoria, a poc a poc, ens anem conscienciant de la necessitat d’estalviar aigua. Però malauradament hi ha una part que no ho fa. Per això s’ha fet aquesta ordenança, que encara la tenim en fase d’exposició pública, però que després ens permetrà fer un control més gran. La gent que es passi en el consum podrà rebre una sanció.
Mesures exemplars, doncs.
Jo estic en contra de sancionar. Penso que a ningú li agrada fer-ho. Per això estem parlant molt, comunicant molt, perquè la gent sigui conscient de la situació en què ens trobem i vegi que l’estalvi és una necessitat. Però encara hi ha gent que no té aquesta sensibilitat. Tot i que ja dic que sancionar no és la prioritat.
Molts municipis aborden el tema de les deixalles. Com està la situació al seu municipi?
Fa més de dues dècades que es va implantar al municipi la recollida porta a porta. De fet, vàrem ser dels pioners. La nostra prioritat és continuar conscienciant la gent de la necessitat de classificar millor les deixalles. Són uns serveis molt costosos. I és un tema important perquè per llei haurem d’apujar la taxa perquè la normativa ens diu que el servei no pot ser deficitari. Per això ens hem implicat a conscienciar els veïns, i no ho fem només nosaltres: l’anterior equip de govern ja ho va començar a fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia