Administracions

judicial

El Suprem enterra definitivament el projecte de dentista municipal de Colau

L’Ajuntament de Barcelona no té competència per oferir un servei de dentista municipal. Així ho determina el Tribunal Suprem, que enterra definitivament el projecte que l’executiu liderat per Ada Colau pretenia posar en marxa. La sala contenciosa-administrativa del Suprem ha inadmès els recursos presentats per l’Ajuntament de Barcelona i Foment de Ciutat contra la sentència del TSJC del 2022, que ja es pronunciava en el mateix sentit que ara ho fa el Suprem. En una providència, el Suprem confirma que la competència sobre els serveis d’odontologia correspon a la Generalitat, tal com havia argumentat el TSJC fa dos anys.

El dentista municipal es va aprovar al ple de l’Ajuntament del 29 de març del 2019. El govern Colau volia obrir el servei a tota la població amb una rebaixa de preus d’entre el 15% i el 40%, i no només que el servei fos destinat a persones en situació de vulnerabilitat. Això, però, no va arribar a passar perquè el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) va portar als tribunals el projecte.

En primera instància, un jutjat ja va anul·lar el servei en una sentència del 30 d’abril del 2021, però el consistori la va recórrer al TSJC. En la sentència, el tribunal al·legava que a, banda del conflicte competencial, el règim especial de la ciutat de Barcelona “no suposa el desplaçament de la legislació bàsica local pel que fa a la necessitat d’informes previs vinculants de l’administració competent en el quals s’assenyali la inexistència de duplicitats”. El TSJC apuntava que la Carta Municipal de Barcelona habilita l’Ajuntament a promoure tota classe d’activitats i prestar tots els serveis públics que afectin l’interès general dels ciutadans, “però amb el límit que no estiguin expressament atribuïts a altres administracions públiques o que es tracti d’activitats complementàries”. Després que el TSJC donés la raó al COEC, l’Ajuntament de Barcelona va recórrer aquesta decisió al Suprem, que ara confirma la sentència del TSJC i enterra el projecte, ja que no es poden presentar més recursos. El Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) ha celebrat la sentència i constata que aquest desenllaç judicial "reforça la protecció de les competències professionals en l'àmbit de l'odontologia i garanteix una prestació correcta i eficient dels serveis públics, sempre dins dels marcs legals corresponents”, ha remarcat German Pareja, president del COEC. Segons els odontòlegs catalans, la sentència suposa "un important precedent" en aquest sentit.

 BComú, però, ha demanat al PSC que mantingui el projecte perquè, afirmen, l'argument del Suprem és que és una competència de la Generalitat. Segons el grup ara a l'oposició, aquesta qüestió ja s'havia previst i ja s'havia lligat abans d'acabar el mandat: el dentista operaria des de l'Hospital del Mar, on l'espai de governança és 60% de la Generalitat i 40% de l'Ajuntament. 

Persones vulnerables

El que sí que es va arribar a posar en marxa, el 2018, és un servei de dentista gratuït per a persones en situació de vulnerabilitat. El desembre del 2021 havia fet més de 24.000 visites a prop de 3.000 persones en 4 punts d’atenció. Des de l’any 2022, amb el desenvolupament de llei de l’atenció pública de la salut bucodental, alguns dels tractaments van començar a formar part de la cartera de serveis del CatSalut per a la població en situació de vulnerabilitat i el programa va passar a ser cofinançat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia