Administracions

CASTELL D’aRO, pLATJA D’aRO I S’aGARÓ

La taxa de residus torna a créixer en espera d’una solució global a Solius

El ple de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró va aprovar dilluns al vespre les noves ordenances fiscals per a l’any vinent, en què l’impost de béns immobles (IBI) no experimenta canvis –tot i que enduriran el recàrrec als habitatges buits fins al 100% d’acord amb la llei catalana–, però sí la taxa municipal de recollida d’escombraries, que s’apujarà un 17% per als particulars i un 19% per als comerços i negocis.

Com està passant en altres poblacions, i especialment les afectades pel tancament de l’abocador i la planta de tractament d’orgànica de Solius, el regidor d’Hisenda, Lluís Pujol, va fer notar que el trasllat de la matèria orgànica fins a Alguaire, al Segrià, els ha fet encarir aquest concepte un 400%, afegit al rebuig –un 65% extra pel fet d’haver de recórrer al dipòsit de Coll Cardús, a Vacarisses–.

L’encariment, segons l’interventor, hauria d’haver-se elevat un 28% per quadrar els números, tal com manaran les normatives a partir del 2026. I des de l’oposició, només SOM i VOX van votar en contra de l’expedient. El BNC de Joan Giraut i els Comuns de Pedro Torres hi van donar un suport crític. I ERC, amb Montse Rovira, i el partit d’Autònoms d’Aitor Tendero es van abstenir, amb més objeccions a l’increment de les taxes de revisió o verificació de noves activitats comercials o industrials, que el govern justifica per les hores que hi dediquen els tècnics o les tarifes de l’empresa externa subcontractada que assumirà les tasques de control a partir de l’1 de gener.

Solius, per al triatge

Pel que fa a la taxa d’escombraries, el regidor de Medi Ambient i Serveis, Daniel Riera, va explicar que es mantenen les converses obertes amb l’Agència de Residus de Catalunya per recuperar l’activitat de tractament d’orgànica, com a mínim, al llarg de l’any vinent. Però l’alcalde, Maurici Jiménez, va fer públiques altres de les línies possibles d’explotació del complex, que un cop clausurat l’abocador, si la llicència ambiental hi troba encaix, podria servir també per a les activitats de recepció i transferència de residus, i “triatge per millorar el percentatge d’impropis” de rebuig que s’estan portant cap a Vacarisses, tot i que aquest segon escenari, que veu bé el govern de Llagostera i la nova direcció de l’ARC, es podria endarrerir fins al 2026.

Tant ERC com els Comuns van reclamar un nou model més just per repercutir els costos de tractament sobre cada veí o comerç, en funció del pagament per generació. I Jiménez es va avenir a estudiar-lo, malgrat ser una complicació en un municipi amb molta massa de segons residents. “Per generació, ens podríem trobar que algun segon resident només pagués per quinze dies o un mes a l’any”, argumentava, abans d’apostar per altres fórmules complementàries com ara els contenidors intel·ligents o el creuament paral·lel de dades com ara els consums d’aigua, que ja han proposat altres consistoris per estimar el grau d’ocupació de cada residència.. En el resultat de la nova puja, que serà d’uns 35 euros anuals per a un habitatge mitjà, bàsicament s’hi repercuteixen altres millores reclamades en el servei o les característiques i neteja dels contenidors instal·lats al 2021.

Dolors Escobar, nova edil

La sessió plenària de l’octubra va començar amb la presa de possessió de la nova regidora del PSC, Dolors Escobar, que ocupava el número set de la darrera candidatura del 2023. Substitueix la baixa de Mònica Ríos, que hi va renunciar per centrar-se en les tasques com a diputada parlamentària, i assumirà les competències de Benestar Social, Habitatge i Recursos Humans de l’Ajuntament. L’àrea de Dinamització Comunitària, en canvi, ha recaigut en la nova quarta tinenta d’alcaldia, Maria Blanco, dins d’una reestructuració de cartipàs que també ha fet promocionar Josep Amat fins a la segona tinència d’alcaldia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]