Un total de 85 restaurants del Penedès s'integren a la Ruta del Xató

El cuiner gelidenc Oriol Llavina serà l'ambaixador d'aquesta temporada, que tindrà vuit xatonades

Les escapades temàtiques enguany tornen a ser la motivació que s'ha buscat des de la Ruta del Xató per promoure el turisme gastronòmic a les comarques del Penedès. L'objectiu és agrupar els atractius d'aquest territori per vincular-los a la gastronomia. D'aquesta manera, acompanyat del xató es poden conèixer les virtuts dels més de 23 quilòmetres de costa que hi ha des de Sitges fins a Coma-ruga: abruptes penya-segats, petites cales i llargues platges de sorra fina combinen aigües tranquil·les i poc profundes amb ports marítims per acabar-se convertint en un atractiu turístic per descobrir. Però les escapades temàtiques ofereixen també espais naturals. A les comarques del Penedès hi ha tres grans parcs naturals: el del Garraf, el del Foix i el d'Olèrdola. En aquestes escapades es poden trobar avencs i coves, un pantà –el del Foix– atractiu per a aquells que sentin curiositat per les aus, i a Olèrdola, una talaia natural de conreus, bosquina i el margalló com a arbust més remarcables de la zona.

La Ruta del Xató també vincula aquest plat amb el patrimoni artístic i arquitectònic. Els interessats en aquesta vessant poden trobar al Penedès des de sediments prehistòrics fins a testimonis dels modernisme i dels indians, passant per l'arquitectura medieval, el gòtic i el romànic. El Penedès, que va ser testimoni de la vida d'artistes com ara Santiago Rusiñol, Joaquim Mir i Pau Casals, té les portes obertes a les noves formes d'expressió artística. Durant la temporada del xató es promou una programació completa de concerts i festivals musicals que també poden servir de reclam per a aquells que estiguin disposats a descobrir la riquesa gastronòmica de la zona. I, evidentment, un dels capitals més importants de la zona: el vi. Les comarques del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès concentren la major part de producció de vi i cava de Catalunya, des de la DO Penedès i la DO Cava. Per als que tinguin curiositat per aquest món, el Penedès té una llarga carta de cellers i caves que tenen les portes obertes i que estan disposats a explicar des dels processos de producció dels vins i caves que acompanyen el xató fins a la història familiar que, en la majoria dels casos, s'amaga darrere de cada nova ampolla, darrere de cada etiqueta.

La temporada del xató, pròpiament, ja ha començat, però el dia 29 Vilanova farà el tret de sortida per a les festes populars amb el Festival del Xató. El 24 de gener se celebrarà la xatonada popular a Vilafranca; el 7 de febrer la cita serà al Vendrell; el 21 de febrer, a Cubelles; el 7 de març serà a Calafell; el 14 de març, a Canyelles; el 27 de març, a Cunit –on fan una xatonada medieval–, i el 28 de març, a Sant Pere de Ribes –on fan la xatonada popular infantil–. A aquests municipis s'hi afegeix Sitges –segons va dir ahir l'alcalde, tenen el millor xató–, on no se celebra cap festa popular però els restaurants ofereixen el menú del xató per 28 euros, sense comptar la beguda, des del mes de novembre fins al mes d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.