medi ambient
Alerten del “perill” d’una nova onada urbanística al litoral gironí
SOS Costa Brava i Aigua és Vida no descarten mobilitzacions en contra del conveni entre l’Ajuntament de Girona i el Consorci de la Costa Brava
SOS Costa Brava i Aigua és Vida alerten del “perill” d’una nova onada urbanística al litoral gironí arran del conveni subscrit entre l’Ajuntament de Girona i el Consorci de la Costa Brava (CCB). Les entitats afirmen que l’aprovació del Pla Director Urbanístic (PDU) de la Costa Brava l’any 2021 va permetre aturar 15.000 noves residències i que un dels criteris bàsics que en sustentava l’aprovació eren “els limitats recursos hídrics existents, agreujats encara per la sequera més gran registrada”. Ara, diuen, l’acord, que aprova el transvasament de 1.380 litres per segon del Ter cap a la Costa Brava, “deixaria sense efecte el criteri del PSU sobre la manca d’aigua” i obre la porta a noves construccions. “El que es busca realment és aplanar el camí a l’especulació urbanística”, asseguren en un comunicat del qual se n'ha fet ressó l'ACN. A més, alerten que en aquest nou escenari, “existirà una pressió important de canvis a l’alça en els planejaments urbanístics (POUM) de la zona”.
Per això, les entitats demanen que es posi fre a la construcció de noves segones residències i piscines particulars. “Recordem que el 57% dels habitatges de la Costa Brava actualment estan buits o són segones residències i, amb la nova restricció que prohibeix llogar aquestes segones residències com habitatges d’ús turístic, tindran un ús mitjà de 15 dies l’any i això sol ja justificaria que no es construeixin més segones residències”, afirmen. Des d’Aigua és Vida avisen que estan preparant una nova acció legal en forma de recurs de reposició a l’ACA per “defectes” de fons i forma i SOS Costa Brava ho qualifica de “despropòsit”. “No descartem mobilitzacions”, afirmen.