Medi ambient

l’escamarlà de llançà

Iniciant el canvi

L’Ajuntament de Llançà impulsa uns treballs per crear la marca de l’escamarlà, un producte que es pesca cada dia de la setmana i que vol prendre com a model la gamba a Palamós. L’alcaldessa, Núria Escarpanter, explica que el projecte preveu diversos fronts, com ara la creació, a la Casa del Mar, d’un centre d’interpretació que tindrà, com Palamós, una aula gastronòmica. A banda de la promoció de la marca l’escamarlà, segons Escarpanter, la Casa del Mar de Llançà serà un punt clau per a la promoció del patrimoni marítim i pesquer. El patró major de la confraria, Jordi Fulcarà, explica que el que fa diferent l’escamarlà de Llançà és que “tenim un permís especial, dimarts i dimecres, per sortir quatre hores més, per anar a caladors llunys del golf de Lleó, que són a 60 milles, on hi ha condicions oceanogràfiques marines que fan que tingui la qualitat i el sabor que té”. L’escamarlà (Nephrops norvegicus ), també conegut com a garagan, fa una talla màxima de longitud de 24 cm i, de mitjana, de 10 a 19 cm –el mínima legal de captura és de dos centímetres de longitud del cap al tòrax i set de longitud total–. De carn també molt apreciada, es pesca a la primavera i a l’estiu amb arts d’arrossegament i gàbies. Presenta una closca amb espines agudes, disposades en files; pinces fortes, allargades i amb espines. El seu color és rosat amb taques entre vermelles i ataronjades i els seus ous són d’un color verd intens. Viu sobre fons fangosos o sorrencs fins a 871 metres de fondària. Es reprodueix a l’estiu. S’alimenta de peixos, cucs, mol·luscs i petits crustacis. Es troba a la Mediterrània occidental i a l’Atlàntic, de Noruega al Marroc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

“Alerta! Tortuga marina a les platges catalanes”

Begur

Viatge tecnològic a la moda, la salut, la mobilitat i l'energia del futur

BARCELONA
Societat

Barcelona, primera ciutat que acull el simulador de la “fórmula 1 del mar”

Barcelona
LA CRÒNICA

Estrelles Michelin per emportar a la Santa

Societat

Milers de persones exigeixen a Barcelona un decreixement turístic planificat

Barcelona

Més de 400 persones clamen a Girona contra el model turístic actual

girona
Societat

Un exprofessor del Pare Manyanet de les Corts acumula una dotzena de denúncies per abusos sexuals

Barcelona

Fan una revista per potenciar el sentiment i orgull de pertinença al barri de Pont Major

girona

Primers turistes per collir fruita dels arbres que han apadrinat

Aitona