Medi ambient

Barcelona podria cobrir el 90% del consum elèctric amb plaques solars a sòls de baix impacte

El 90% del consum elèctric de la demarcació de Barcelona es podria cobrir amb l’electricitat generada per instal·lacions fotovoltaiques ubicades a terrenys de baix impacte urbanístic, segons un estudi. El treball, realitzat per tècnics de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, detalla que només caldria utilitzar el 2,4 % de la superfície terrestre de la demarcació per a la instal·lació de panells fotovoltaics capaços de generar 22.837 GWh anuals, molt a prop dels 25.300 GWh que es van consumir el 2022, segons dades de l’Institut Català d’Energia.

Aquesta és una de les conclusions aportades en la presentació d’un visor cartogràfic impulsat per la Diputació de Barcelona que vol ajudar els municipis a determinar on i com fer aquesta aposta cap a fonts energètiques sostenibles. El treball apunta que el potencial fotovoltaic de la demarcació de Barcelona és del 140% respecte el consum elèctric tota, perquè a banda del 90% de plaques en territori de baix impacte el potencial d’instal·lar plaques a les teulades correspon al 50% del consum elèctric anual.

Ubicacions escollides

Els especialistes ja han apostat per llocs ja degradats per l’activitat humana, com ara antigues pedreres o abocadors, com a zones prioritàries per a la instal·lació de plaques solar. S’hi podrien posar a 776.366 hectàrees, mentre que n’hi ha més 700.000 que estan excloses pel seu valor natural, paisatgístic i agrícola.

El Vallès Occidental (19% sobre el total), el Bages (18%), Osona (18%) i l’Anoia (15%) són les comarques amb més potencial. L’estudi, però, no inclou el càlcul del potencial les teulades dels 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, que segons els experts farien créixer la xifra substancialment. Però també alerta que la progressiva electrificació, especialment en àmbits com el transport, està fent augmentar el consum de manera significativa i encara ho farà més els pròxims anys, cosa que reduiria aquest superàvit potencial.

El cap de la secció energètica d’Acció Climàtica de la Diputació, Albert Vendrell, explica que el sòl òptim per a la instal·lació deplaques fotovoltaiques és “el que ja ha estat antropitzat”, és a dir, “ja transformat per l’activitat humana o a l’espera de ser-ho”. A banda d’aquest terreny, també es tenen en compte els sòls nus urbans –és a dir, les àrees urbanes sense edificacions, no pavimentades o amb menys del 5% de vegetació– i els sòls urbanitzables no desenvolupats.

El president de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica, Marc Serra, confia que el nou visor de la Diputació ajudarà els ajuntaments i els inversors privats a “identificar zones prioritàries amb potencial de desenvolupament d’aquest tipus de projectes” amb l’objectiu de canviar de model per facilitar la “sobirania energètica”, ja que actualment “més del 50% de l’energia que consumim és d’origen nuclear, i el 84% es produeix fora de Catalunya, fins i tot a països on no hi ha règims democràtics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia