Medi ambient

medi ambient

La depuradora ha incorporat un sistema de cogeneració elèctrica i tèrmica per a l’autoconsum

La planta serà autosuficient en un 90% gràcies al biogàs i a la instal·lació de plaques solars

L’EDAR de Tarragona està més a prop de completar l’economia circular energètica de la seva instal·lació. La planta de depuració d’aigües residuals, que està al port, té una nova instal·lació de cogeneració que produeix energia renovable a partir dels fangs extrets a l’aigua residual. Amb la instal·lació produeix energia elèctrica i tèrmica d’origen renovable que es destina al consum de la mateixa planta. És part de la transformació de l’estació de depuració cap a una ecofactoria, el reaprofitament dels recursos. Així, la planta de tractament d’aigua residual produeix energia renovable per a l’autosuficiència energètica i converteix els residus en productes amb una segona vida útils per a l’agricultura, la indústria o la construcció. El president d’Ematsa, Rubén Viñuales, ha destacat que el projecte de cogeneració de l’EDAR és un clar exemple d’economia circular que s’afegeix a altres processos alineats amb la valorització dels subproductes generats en el procés de depuració. Per la seva banda, Isabel Gandullo, directora de l’Àrea de Sanejament d’Aigües Residuals de l’Agència Catalana de l’Aigua, ha explicat que l’EDAR de Tarragona ha iniciat el camí cap a l’autosuficiència energètica, que és la línia de treball que fixen les normatives europees per a les plantes de depuració.

Capacitat de tractament

Durant el 2023, a l’EDAR Tarragona es van tractar 8,2 hm3 d’aigua residual provinent de la xarxa de clavegueram d’una població aproximada de 145.000 persones dels municipis de Tarragona, Constantí i els Pallaresos. Durant el procés de depuració s’extreuen els residus que recull la xarxa de clavegueram. L’any passat es van retirar prop de 150 tones de brossa, com tovalloletes, plàstics, etc., i 7.400 tones de fangs. Aquests darrers són la matèria primera de la cogeneració, ja que, en ser processats per assecar-los, generen biogàs que amb la nova instal·lació es converteix en energia renovable, elèctrica i tèrmica.

Info cogeneració

L’EDAR va tenir un consum energètic anual de 2,6 GWh necessaris per al funcionament de la planta, que presta un servei ininterromput de tractament de l’aigua residual. La nova instal·lació de cogeneració té una potència instal·lada de 390 kW. A més, l’estació també disposa de plaques fotovoltaiques amb una potència de 94 kW. Ambdues instal·lacions permeten disposar de la capacitat necessària per autoproveir-se del 100 % de l’energia durant llargs períodes de temps i evitar l’emissió de 724 tones de CO2 anuals, que equival a la capacitat d’absorció de carboni de 1316 arbres mediterranis (pins) o a les emissions produïdes pel consum elèctric de 796 llars. L’energia elèctrica generada, uns 5.000 kWh/dia (equivalent al consum diari d’unes 450 llars), és consumida a la xarxa interior de l’EDAR, i l’energia tèrmica s’utilitza per a l’escalfament del fang del digestor, la producció d’aigua calenta sanitària i la climatització dels edificis.

El projecte ha comptat amb el finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua a través de la recaptació del cànon de l’aigua. La planta de cogeneració ha tingut un cost de prop d’un milió d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El “Mulla’t ” recaptarà fons per a la recerca i la neurorehabilitació

girona
societat

S’intensifica la persecució dels habitatges d’ús turístic que operen sense llicència

girona

El nou tram de la via ciclista entre Llanars i Vilallonga, en servei aquest estiu

LLANARS
societat

Demanen no passejar els gossos pel Camp de Mart per possibles intoxicacions

girona

Nou postgrau pioner en serveis socials i de salut

girona

Un gos entra als túnels del Metro i deixa sense servei cinc estacions

Barcelona

Volen reformar el passeig marítim i renaturalitzar-lo i evitar l’impacte dels temporals

LLORET DE MAR

Es lliura les claus dels primers habitatges comprats de la SAREB

camprodon

Comissaria mixta al centre contra la “sensació” d’inseguretat

Manresa