Medi ambient

canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

L’huracà es dirigeix ara cap a Mèxic i no es descarta que pugui arribar als EUA

‘Beryl’ s’ha afeblit a huracà de categoria 3, però continua sent un huracà de categoria major que es mou aquest dijous pel sud-oest de l’illa Gran Caiman en el Carib en el seu camí a la península mexicana del Yucatán amb amenaces de vents i ones destructives, segons ha informat el Centre Nacional d’Huracans (NHC, en anglès) dels Estats Units.

Encara que l’NHC, amb seu a Miami (Florida), no inclou ara com ara als Estats Units en la ruta del poderós huracà, meteoròlegs de mitjans estatunidencs assenyalen que podria arribar a les costes de Texas, a la frontera amb Mèxic, després d’un nou enfortiment en les calentes aigües del Golf de Mèxic.

A Mèxic, el govern ha mobilitzat 13.372 afectius de les Forces Armades i d’altres dependències desplegats davant el cicló ‘Beryl’, que quan toqui territori mexicà podria fer-ho com a huracà de categoria 1 en l’estat de Quintana Roo, en el Carib mexicà, entre aquest dijous i divendres.

L’ull de ‘Beryl’ ara com ara ha arribat aquest dijous prop de l’illa Gran Caiman després de causar destrosses a Jamaica aquest dimecres, i a les illes de Barlovento –Martinica, Santa Lucía, Barbados, Saint Vincent i les Grenadines, Granada y Trinidad i Tobago–, a les quals va arribar amb categoria 5, la major en l’escala Saffir-Simpson, al començament de la setmana.

El primer huracà de la temporada atlàntica es manté potent amb vents màxims sostinguts de 195 quilòmetres per hora (120 milles), segons el més recent butlletí de l’NHC.

El cicló, que segueix la seva travessia pel Carib, es troba a 80 quilòmetres (50 milles) al sud sud-oest de l’oest-sud-oest de Gran Caiman i a 620 quilòmetres (385 milles) a l’est-sud-est de Tulum (Mèxic).

Les alertes d’huracà, a més de les illes Caiman, acullen la costa de la península de Yucatán (Mèxic), incloent-hi Cozumel, Chetumel a la Costa Maia, i des de Cancún fins a Cap Catoche. També hi ha alertes de tempesta tropical per a la costa de Belize.

‘Beryl’, el sistema més primerenc en la temporada d’huracans de categoria 4 registrat en la història, es mou amb una velocitat de 31 quilòmetres per hora (20 milles per hora) en direcció oest-nord-oest.

L’ull de ‘Beryl’ va tocar terra el dilluns sobre l’illa Cariobacú, a les illes de Barlovento i va causar estralls en diverses d’aquestes illes.

Afebliment per tornar a intensificar-se

L’NHC pronostica un afebliment durant els pròxims dos dies. No obstant això, es preveu que el sistema estarà prop de la intensitat d’un huracà major aquest dijous al seu pas per les illes Caiman.

S’espera un afebliment addicional a partir de llavors, encara que es pronostica que ‘Beryl’ continuarà sent un huracà fins que toqui terra en la península de Yucatán.

En la temporada d’huracans en la conca atlàntica, que va començar el passat 1 de juny, s’han format fins ara tres tempestes tropicals amb nom: Alberto, Beryl i Chris.

Enguany l’Atlàntic tindrà una temporada d’huracans molt per sobre de la mitjana, amb la possibilitat de fins a 13 huracans, dels quals fins a set poden ser de categoria major, segons l’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA, en anglès) dels Estats Units.

El pronòstic reflecteix que enguany es podran formar un total d’entre 17 i 25 tempestes amb vents màxims sostinguts per sobre dels 62 quilòmetres per hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona

Ingressos zero en la prova pilot per evitar la llarga estada psiquiàtrica

Santa Coloma de Gramenet
ensenyament

Molins de Rei, Ripollet i Tarragona, entre els municipis amb més segregació escolar a primària

barcelona

Fornells i Quart planegen connectar els municipis amb una via verda

GIRONA

Ajornen el desnonament d’una família amb un nadó de pocs dies

Barcelona