Medi ambient

societat

La planta de biometà instal·la un sistema per acabar amb les males olors que molesten als veïns

L’empresa adopta la mesura tot i que no incompleix la normativa, segons una auditoria recent

El mecanisme amb filtres d’aigua, s’acabarà d’instal·lar a finals de juliol, i mentrestant utilitzen un desodoritzant químic

La planta de Biometagàs de la Galera, al Montsià, està instal·lant una planta de desodorització amb filtres d’aigua per acabar amb les olors que molesten els veïns del municipi, però sobretot els del poble veí de Santa Bàrbara. El mecanisme corrector estarà llest a final de mes. Mentrestant, els gestors de Biometagàs apliquen “mesures transitòries”. Fa dues setmanes que fan servir un desodoritzant químic que evita que el gas faci flaire “com de podrit”. El gerent de l’empresa, Albert Martínez, s’ha disculpat per aquests episodis “imprevistos” de pudor i ha anunciat que invertiran 150.000 euros per resoldre-ho. La faran encara que una consultora ambiental certificada determina que els paràmetres de les olors que emeten encaixen en la normativa.

Biometagàs La Galera reconeix que el problema de la pudor no l’havien previst. La planta va ser la segona que es va posar en funcionament a Espanya i ha estat la primera que funciona amb un sistema de depuració d’aire amb aigua. “Poden sortir coses imprevistes”, ha reconegut el gerent Albert Martínez. A l’empresa de biometà estan preocupats pel malestar que han pogut generar i fa mesos que treballen per solucionar-ho. “Si es pot millorar, es fa”, ha defensat el responsable. Les anàlisi per trobar un sistema de tractament contra les males olors determinen aquests “episodis puntuals” es produeixen en el corrent de sortida i per la composició dels substrats que rep la planta. Les pudors les produeix l’àcid sulfhídric i altres compostos sulfurats, compostos orgànics volàtils, i l’amoníac. Tot i que el llindar de percepció és baix, quan es dissol i es mescla amb l’aire, aquests compostos generen les males olors i la pudor s’intensifica, normalment, a certa distància del focus d’emissió. Per resoldre-ho, s’ha dissenyat un sistema per columnes d’absorció que permeten fer diferents tractaments abans que l’aire surti. El mecanisme adapta el tractament a les diverses composicions en el corrent de sortida i evita emetre compostos olorosos a l’atmosfera. La planta de neteja, dissenyada per AGF Processos Biogas SL, es basa en el principi d’absorció dels gasos en aigua, i és capaç d’adaptar i fer processos diferents “amb una instal·lació senzilla”. El sistema tindrà tres columnes d’absorció per on passarà l’aire de desorció amb olor, on serà “ventejat” abans de sortir de la planta.

Auditoria ambiental en mans dels alcaldes

Arran de les queixes veïnals per les pudors, que també s’atribueixen a Biosansa CatSud, la planta de biometà va encarregar una avaluació d’impacte odorífer a una consultora certificadora. “És vinculant i hem demanat mesures correctores perquè aquests episodis siguin cosa del passat”, ha dit el gerent. L’empresa ha fet arribar l’informe als ajuntaments afectats.

A finals d’abril, la Diputació de Barcelona va aprovar una ordenança reguladora de la contaminació odorífera. És l’única legislació catalana que determina valors de concentració d’olor generats en zones urbanes residencials per a qualsevol activitat o relació veïnal. Els límits “de conformitat” que estableix són 5 ouE/m3 (unitat d’olor per metre cúbic) de mitjana, durant 30 minuts seguits i dos dies diferents de set consecutius. Tot i això, a 3 uoE/m3 l’olor ja es percep. Amb aquests paràmetres l’informe de la planta de biometà de la Galera conclou que calen mesures correctores “per les nombroses superacions dels criteris de molèstia”, encara que no se superin els criteris de conformitat. És a dir, no s’incompleix la normativa, però hi ha molèsties per als veïns.

El gerent recorda que Biometagàs és “una empresa del territori, de gent que viu al territori i està per al territori” i que no han dubtat a invertir per resoldre els episodis de les olors. L’empresa de la Galera la formen 38 socis i dues cooperatives de més de 200 associats cadascuna. El gerent agraeix la paciència del veïnat i demana que “no se’ls posi a tots al mateix sac”. “Solucionarem el nostre problema. Entenc les queixes i demano paciència, però en menys d’un mes estarà fet”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Mossos faran una auditoria al Trueta per millorar la seguretat

girona

Un tall a la fibra òptica deixa sense servei de telefonia i Internet els veïns

sant joan de les abadesses
Política

Barcelona desencalla el trasllat dels bombers i l’escola Entença de l’Eixample

Barcelona
urbanisme

Mataró posa en marxa la redacció del nou pla general per decidir el seu futur

Mataró

S’impulsa la creació dels Consells de Barri i els Consells Sectorials

vidreres
SOCIETAT

Els comerciants del carrer de les Ballesteries defensen el turisme

girona

Situen la UdG entre les 10 universitats espanyoles més transparents

girona
societat

El Síndic retreu “laxitud” en la supervisió del pres que va matar la cuinera de Mas d’Enric

El Catllar
societat

La planta de biometà instal·la un sistema per acabar amb les males olors

La Galera