Medi ambient

canvi climàtic

‘Beryl’ es degrada a tempesta tropical sobre la Península de Yucatán i amenaça a Texas

S’espera que l’huracà es vagi afeblint sobre la península de Yucatán, però tornarà a agafar força un cop aparegui sobre el Golf de Mèxic

L’huracà ’Beryl’, que va tocar terra la matinada d’aquest divendres com a huracà categoria 2 al nord del municipi de Tulum, Quintana Roo, en el Carib mexicà, es va degradar a tempesta tropical i ara amenaça a Texas (els EUA), segons ha informat el Centre Nacional d’Huracans (NHC, en anglès) estatunidenc.

En el seu butlletí més recent, l’NHC ha assenyalat que ’Beryl’ es troba a 105 quilòmetres (65 milles) a l’est-sud-est de Progrés (Mèxic) i a 1.045 quilòmetres (650 milles) a l’est-sud-est de Brownsville, a Texas.

El sistema presenta vents màxims sostinguts de 115 quilòmetres per hora (70 milles per hora) i es desplaça en direcció oest-nord-oest.

El nucli de ’Beryl’, un huracà que va aconseguir la màxima categoria de 5 al Carib, va tocar terra la matinada del divendres prop de Tulum i, i ara, segons un probable patró de trajectòria, la costa de Texas està exposada al seu embat.

Els meteoròlegs esperen que el primer huracà de la temporada atlàntica mantingui un moviment oest-nord-oest en els pròxims dies i que “el centre travessi la Península de Yucatán aquesta tarda”.

’Beryl’ emergirà sobre el sud-oest del Golf de Mèxic aquesta nit i després es desplaçarà cap al nord-est de Mèxic i el sud de Texas el cap de setmana.

Es mantenen alertes de tempesta tropical per a gran part de la península de Yucatán.

’Beryl’, el sistema més primerenc en la temporada d’huracans de categoria 4 registrat en la història, es mou amb una velocitat de translació de 24 quilòmetres per hora (15 milles per hora).

Es preveu un “afebliment” progressiu de ’Beryl’ a mesura que travessi la Península de Yucatán avui, però “es revifarà” una vegada que el centre del sistema emergeixi sobre el Golf de Mèxic.

En la temporada d’huracans en la conca atlàntica, que va començar el passat 1 de juny, s’han format fins ara tres tempestes tropicals amb nom: Alberto, ’Beryl’ i Chris.

Enguany l’Atlàntic tindrà una temporada d’huracans molt per sobre de la mitjana, amb la possibilitat de fins a 13 huracans, dels quals fins a set poden ser de categoria major, segons l’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA, en anglès) dels Estats Units.

El pronòstic reflecteix que enguany es podran formar un total d’entre 17 i 25 tempestes, és a dir, amb vents màxims sostinguts per sobre dels 62 quilòmetres per hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.