Medi ambient

Medi Ambient

Peixos morts al Besòs pel vessament de químics de l’incendi de Polinyà

Un vessament al riu Besòs a causa de l’incendi de divendres a una d’indústria de Polinyà ha provocat la mort de peixos al riu, segons han confirmat fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i dels ajuntaments de Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet. Segons ha explicat l’ACA, una part de l’aigua procedent de l’incendi va anar a parar a la depuradora de La Llagosta, però contenia alguna substància contaminant que va malmetre el tractament biològic de la planta i va acabar anant al riu. Això ha provocat escuma al riu i que hi hagi hagut peixos morts, sense que ara per ara se’n conegui la xifra.

Des de l’ACA admeten que el sistema de tractament de la depuradora no va ser prou eficaç, ja que alguna substància contaminant no era compatible amb el tractament biològic de la planta, i va acabar passant al riu.

Tant l’Ajuntament de Montcada i Reixac com el de Santa Coloma de Gramenet han lamentat que els sistemes de retenció de la depuradora hagin estat “insuficients”.

Els dos ajuntaments s’han reunit aquest dissabte i tenen previst coordinar el procés per apaivagar els efectes del vessament, que preveuen que trigarà diversos dies. L’alcadessa accidental de Montcada i Reixac, Nani López, s’ha desplaçat fins al lloc dels fets juntament amb el regidor de Qualitat Ambiental, Rafa Ruiz, el director de Medi Ambient i Seguretat de l’Ajuntament de Santa Coloma, Tomás Carrión, i agents de l’ADF.

Montcada i Reixac ha demanat a la ciutadania que no tingui contacte amb les aigües del riu. Segons el consistori, la primera actuació que s’ha dut a terme per part dels agents rurals i persones de l’ADF és la retirada de les espècies mortes per no afectar la cadena tròfica.

Fonts dels Bombers de la Generalitat han explicat que durant les tasques d’extinció de l’incendi es va treballar per minimitzar la sortida d’aigua de l’empresa, però que no tenien suficient capacitat per retenir-la tota.

Per la seva banda, fonts dels Mossos d’Esquadra han confirmat que agents de la unitat de Medi Ambient s’han desplaçat aquest dissabte a la zona del Besòs després que se’ls hagi comunicat la presencia de peixos morts i molta escuma al riu.

La indústria química que va cremar ahir, divendres, va afectar cinc naus del polígon industrial de Can Humet, a la població vallesana de Polinyà, on encara treballen aquest dissabte nou dotacions dels Bombers de la Generalitat, ja que el foc està apagat però no extingit.

El foc va provocar una fuita d’amoníac des de la zona de grans recipients de mercaderies a granel de la indústria afectada, l’empresa d’emmagatzematge de productes químics Barnastock, i es va propagar per cinc naus de dues companyies més que emmagatzemaven productes tòxics, inflamables i corrosius. El polígon seguirà confinat el cap de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.