Medi ambient

Medi ambient

S’amplia en 65 milions la línia d’ajuts per adquirir vehicles elèctrics i instal·lar punts de càrrega

Acció climàtica eleva el pressupost global del programa fins als 299 milions

Per poder donar resposta a totes les sol·licituds rebudes i rebre’n de noves, el departament d’Acció Climàtica ha ampliat en 65 milions d’euros la línia d’ajuts per a la mobilitat elèctrica MOVES III, destinada a subvencionar l’adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. El pressupost total puja fins als 299 milions i el termini per presentar les peticions s’amplia i es tancarà el 31 de desembre de 2024. Es tracta de la quarta edició d’un programa que va néixer amb una dotació de 65 milions finançats amb els fons europeus Next Generation. Fins ara, l’Institut Català de l’Energia ha rebut més de 47.800 sol·licituds, 30.500 de renovació de vehicles i 17.300 d’instal·lació de punts de recàrrega, amb un import conjunt de 219 milions d’euros.

Segons el departament l’ampliació del pressupost no modifica els requisits per a sol·licitar els ajuts. Podran fer-ho les persones físiques, autònoms, comunitats de propietaris o administracions sense activitat econòmica que hagin adquirit un vehicle inclòs en el programa, o bé que hagin instal·lat un punt de càrrega. També se’n podran beneficiar les persones jurídiques i la resta d’administracions. Des de l’atorgament de l’ajut hi haurà un període màxim de 12 mesos per executar i justificar l’actuació. En concret, els ajuts per adquirir un vehicle d’energia alternativa per a persones físiques i autònoms oscil·la entre els 1.100 euros – en el cas de les motos – fins als 9.000 euros – en el cas de furgonetes amb desballestament d’un altre vehicle-. L’ajut per a la compra d’un turisme amb més de 90 quilòmetres d’autonomia ronda els 4.500 euros, i ascendeix als 7.000 si també s’acredita el desballestament d’un vehicle vell.

La instal·lació de punts de recàrrega finançarà punts de recàrrega públics i privats ubicats tant en àrees residencials, zones d’estacionament, via pública o xarxa viària. Els ajuts cobriran des del 30% fins al 80% de la despesa elegible segons el beneficiari, amb un màxim de 800.000 euros per expedient i de 5.000 euros per a les persones físiques. Com a novetat, a aquest ajut també hi podran accedir les comunitats de veïns, que podran habilitar punts de recàrrega en aparcaments comunitaris privats.

A Catalunya ja circulen més de 87.000 vehicles elèctrics. D’aquests, més de 60.000 són elèctrics purs i uns 26.000 més són híbrids endollables.L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és avançar en la descarbonització del sector del transport. A més, el programa s’alinea amb el procés de transició cap a un nou model energètic més net que viu el país, segons apunta el departament, i amb la situació d’emergència climàtica declarada pel govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Cambra de Girona incrementa un 30% la formació

GIRONA

Manifestació de treballadors del servei municipal de neteja

BEGUR

El comitè d’empresa de Trambaix convoca aturades a partir de dilluns

Barcelona
judicial

L’Audiència Nacional ordena a la Guàrdia Civil que no destrueixi proves del 17-A

barcelona

Les obres del túnel de Roda de Berà interromprà la circulació de trens durant cinc mesos

Tarragona
Societat

Mor Jaume Grimalt, enginyer agrònom mallorquí

El ple de Mataró es compromet a crear un ens per defensar i promocionar la llengua

Mataró

Sancionen una exregidora d’ICV per haver penjat un cartell vetat de la Festa Major

RIPOLL

Els usuaris de Mataró Bus podran pagar en targeta i arribaran al Tecnocampus

Mataró