Medi ambient

Medi Ambient

Obliguen a empreses de Tarragona a aplicar mesures per evitar la contaminació amb pèl·lets

Acció Climàtica estableix que les companyies del polígon petroquímic que fabriquen o que operen amb gransa de plàstic han prevenir que arribin a rius i platges

Tenen un termini de sis mesos

El departament d’Acció Climàtica obliga a les empreses del polígon petroquímic de Tarragona que treballen amb gransa de plàstic (pèl·lets), eminentment de polipropilè i polietilè a aplicar, en un termini màxim de sis mesos, mesures de prevenció per evitar la contaminació de rius i platges. La decisió s’ha pres després de resoldre l’expedient de responsabilitat ambiental obert el passat novembre sol·licitut presentada per la delegació a l’estat de Surfrider Foundation Europe en detectar pèl·lets a la sorara i l’aigua de la xarxa hidrogràfica de la conca del riu Francolí i de diverses platges de la zona de Tarragona. L’expedient conclou, per primera vegada, que la responsabilitat en l’abocament és col·lectiva i estableix una vincle causal entre la contaminació, que és d’origen difús i es produeix durant tota la cadena de valor del plàstic, i l’activitat d’una desena d’empreses. En concret, segons Acció Climàtica, s’ha constatat que una deficient praxi en les diferents etapes de la cadena i mancances en les instal·lacions de transformació, emmagatzematge i distribució han comportat que els residus s’hagin anat escampant i acumulant en el medi. Per evitar que continuï passant, la Generalitat insta a elaborar i aplicar un pla de gestió de pèrdues de plàstic a Basell Poliolefinas Ibérica, SA, Dow Chemical Ibérica, SL, SK Primacor Europe, SLU, Transformadora de Etileno, AIE, Ravago Plásticos, SA, i Repsol Química, SA, com a fabricants, i les activitats de Katoen Natie Ibérica, SL, Schmidt Ibérica, SA, PGI Spain, SL i Chemieuro, SL. Segons apunta el departament, aquest pla ha de contenir, entre altres, la determinació dels llocs on es poden produir fuites i pèrdues de gransa dins dels límits de les instal·lacions, el detall de les operacions de manipulació, la notificació de la quantitat estimada de pèl·lets alliberats al medi i la relació d’equips instal·lats per prevenir, contenir i netejar fuites i pèrdues i els procediments previstos.

La Generalitat no contempla sancionar les empreses perquè apunta “el procediment s’ha desenvolupat d’acord amb la Llei 26/2007, de 23 d’octubre, de responsabilitat mediambiental, i hi ha evidències de la presència de pèl·lets abans de l’aprovació de la norma, sense que sigui possible distingir quins són anteriors i quins posteriors, quins tenen origen de terra a mar i quins poden procedir, per exemple, de pèrdues del transport marítim, o, fins i tot, d’altres països del Mediterrani”. Per tant, Acció Climàtica considera que les empreses expedientades “no són les úniques involucrades” en la situació sinó que són les que s’ha pogut constatar alguna mancança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Més d’un 30% de la població vulnerable de l’àrea metropolitana no pot pagar el consum de l’aire condicionat

Barcelona
Equipaments

Les obres a la Model començaran la primera meitat de 2026

Barcelona

Unes obres de manteniment de la xarxa de clavegueram obligaran a tallar un tram del carrer del Carme

GIRONA

Girona incrementa un 42% l’import de la subvenció per al transport adaptat aquest 2024

GIRONA
societat

Catalunya registra 73 morts al juliol atribuïbles a la calor

barcelona
Medi Ambient

Obliguen a empreses de Tarragona a aplicar mesures per evitar la contaminació amb pèl·lets

Tarragona
Infraestructures

Nou retard a l’L9, catorze mesos per canviar la roda de tall de la tuneladora

Barcelona
societat

Els embassaments de les conques internes tornen a baixar després d’un juliol sec

barcelona

Combinen aprenentatge i joc per actualitzar els coneixements sobre l’ús dels medicaments

GIRONA