Medi ambient

MEDI AMBIENT

Vigilen les 24 hores el niu de tortuga de la Savinosa perquè les cries són a punt de néixer

El niu de tortuga careta de la platja de la Savinosa encara la seva recta final abans de la seva eclosió, prevista per a finals d’aquest mes. Per aquest motiu, a partir del pròxim dimarts 20 d’agost s’obriran els torns per a la custòdia del niu per part de voluntariat durant les 24 hores del dia. Fins ara, la seixantena de voluntaris que s’han inscrit per tal de custodiar el niu de la Savinosa ho han fet en torns de tres hores en horari de nou del matí a nou del vespre. A partir de dimarts s’amplia aquest horari a tota la jornada inclosa la nit, no només per vigilar el niu sinó també per tal de poder detectar un naixement avançat, si fos el cas.

La tasca dels voluntaris durant els torns de nit serà vigilar el niu i observar possibles fenòmens d’emergències de nounats de tortuga. Durant el dia també s’encarreguen d’informar a la ciutadania que s’apropa fins a la carpa de custodia instal·lada a la mateixa platja de la Savinosa sobre qualsevol informació referent al niu, a l’espècie i al seu protocol.

Des de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, així com des de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), s’ha fet una segona crida a la ciutadania que estigui interessada en fer-se voluntari i participar de la custodia del niu per així poder cobrir els torns de nit fins l’eclosió dels ous, que s’espera que sigui imminent. Normalment el naixement de les cries arriba entre els dies 45 i 50 de nidificació.

A banda de la custodia a través del voluntariat durant les 24 hores del dia, el CRAM té instal·lades al perímetre del niu càmeres de vigilància i sensors de moviment per poder detectar qualsevol incidència amb el niu de la Savinosa.

A banda, de la vigilància i durant quatre dies –el 20, el 22, el 27 i el 29 d’agost– el CRAM realitzarà l’activitat Hem trobat un niu, on es recrearà la posta d’una tortuga. Es tracta d’una iniciativa adreçada i oberta a tots els públics i gratuïta.

També dimarts vinent i dijous, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona organitza simulacres de seguiment de rastres de tortuga oberts a tota la ciutadania. L’objectiu d’aquesta proposta és que els voluntaris i la població en general tinguis els coneixements per detectar les petjades de tortuga a la sorra, especialment durant els recorreguts que el voluntariat fa a la nit i a primeres hores del matí. L’activitat també és gratuïta i no cal inscripció.

El niu té 114 ous, 24 dels quals van ser traslladats a les instal·lacions del CRAM, per amb la incubació artificial i assegurar així la seva viabilitat en cas de qualsevol contingència que es pogués produir a la platja. La resta es van deixar al niu.

MEDI AMBIENT



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia