Medi ambient

medi ambient

Les tortugues ‘prodigioses’ del niu de Begur

Un estudi científic fa un seguiment de les tortugues marines de les platges catalanes a través de la implantació d’un xip per localitzar-les via satèl·lit. Entre altres paràmetres, aquest treball ha servir per saber si algunes de les femelles dels nius tornen al cap dels anys a dipositar els ous al mateix niu on van néixer. La Costa Brava no en queda al marge. El primer niu de tortuga marina babaua o careta (Caretta caretta) a la Costa Brava des que es tenen registres es va descobrir l’estiu passat, a la platja de sa Riera, a Begur. Constava de 130 ous, 40 dels quals, seguint el protocol, van ser traslladats a la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins i al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRAM) per assegurar-ne la viabilitat. La resta es van deixar al niu, amb un èxit del 90%. Precisament, el juny passat, la Fundació CRAM va alliberar a Begur 16 de les tortugues que van néixer en aquest niu. Els exemplars es van reintroduir a la mateixa platja on la femella va fer el niu. En aquest procés, la reintroducció amb un xip per fer-ne el seguiment via satèl·lit serà, doncs, una peça clau de l’estudi científic que s’està fent.

La investigadora postdoctoral del centre tecnològic BETA de la Universitat de Vic i doctora en biodiversitat Irene Álvarez de Quevedo explica que mantenir una part de les tortugues en captivitat uns mesos permet reintroduir-les incorporant aquest xip de seguiment. Les tortugues, diu Álvarez de Queveda, presenten la filopàtria o tendència que presenten moltes espècies animals a romandre al mateix territori on van néixer o a tornar-hi per reproduir-se o nidificar. Aquest darrer és present en les tortugues. Però, segons explica la biòloga, “sembla que algunes femelles hagin perdut temporalment aquesta tendència, per la qual cosa és important saber si dels exemplars alliberats del niu de Begur alguns hi tornen per nidificar”. Aquest estudi és rellevant perquè obre moltes possibilitats de desenvolupar investigacions científiques, com ara estudis genètics i genòmics, i un estudi de diversificació de cries entre diferents centres de recuperació, en què participen diferents grups científics, com ara la Universitat de Barcelona i la Universitat de Vic, així com LIMIA, la Fundació Palma Aquarium i la Fundació Oceanogràfic de València.

L’increment d’activitat de nidificació a les platges catalanes és un fenomen que s’alinea amb el que està passat en altres zones del Mediterrani occidental; Itàlia n’és el cas paradigmàtic: les primeres setmanes de l’any 2023, es van detectar prop de cent nius. El niu de Begur ha estat clau, perquè va ser el primer detectat a tota la Costa Brava des que se’n tenen registres –i el localitzat més al nord de l’Estat.

InGeNi-Caretta, finançant per la Fundació Biodiversidad, és un projecte multidisciplinari amb un equip investigador compost per destacats experts en tortugues marines de tota la costa Mediterrània amb la finalitat de generar els coneixements científics necessaris per facilitar la presa de decisions en la planificació i la gestió d’aquesta espècie amenaçada. A Catalunya, en formen part el CT BETA de la Universitat de Vic (UVic-UCC) i la Universitat de Barcelona (UB).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Deu anys de pur europeisme

Puigcerdà
Pere Alzina
Biòleg, consultor ambiental i impulsor del Projecte Orenetes

“Un de cada tres nius d’oreneta cuablanca encara és destruït”

Arenys de Mar
Figueres

Gispert, Ginestà, Mushkaa, The Thyets i Vicco, estrelles del tercer dia de l’Acústica

Figueres
medi ambient

Les tortugues ‘prodigioses’ del niu de Begur

begur
AdministraciOns

Esparreguera consultarà part del pressupost

Esparreguera
MEDI AMBIENT

Recuperar la biodiversitat marina, l’aposta del port de Tarragona

Calella
SALUT

Nous tractaments per regenerar ferides a l’hospital de Calella

Calella
aDMINISTRACIONS

Abrera consulta a la ciutadania el pla d’ordenació urbanística

Abrera
Mobilitat

Sant Boi posa en marxa avui la zona de baixes emissions, però no multarà fins al gener

Sant Boi de Llobregat