Medi ambient

Assaig del nou sistema de recollida de residus al Barri Vell i part del Mercadal

L’Ajuntament de Girona i Girona+Neta han organitzat aquest matí una prova per assajar el nou sistema de recollida de residus de les àrees temporals del Barri Vell i el Mercadal, que entrarà en funcionament a partir del 18 de novembre. D’aquesta manera, s’ha pogut examinar el recorregut i les noves localitzacions, així com posar a prova la maquinària especial. Amb aquest nou sistema, se substituiran els bujols de les diferents fraccions que es posaven i es treien cada dia a la via pública per unes plataformes mòbils que incorporaran contenidors amb les diferents fraccions. El transport d’aquestes illes es farà amb un vehicle, adaptat a les característiques del Barri Vell i del Mercadal, que les remolcarà als diferents espais.

“El nou model serà més net i pràctic per als veïns i amb aquest assaig es podran definir millor les ubicacions, un cop parlat també amb les associacions veïnals”, explica Sergi Cot, regidor d’Acció Climàtica.

Amb aquest nou model, es passarà de les 30 illes de cubells que hi havia fins ara a una vintena de punts d’aportació de residus. Gran part d’aquests nous espais han format part del circuit que s’ha fet aquest matí per verificar els llocs exactes on s’ubicaran les plataformes mòbils i la maniobrabilitat dels vehicles que les han de transportar.

Segons l’Ajuntament, un dels grans avantatges és que es millorarà l’espai públic i la neteja viària. I el funcionament serà similar a l’actual: cada dia que hi hagi recollida de residus s’instal·laran les plataformes i la ciutadania podrà anar a dipositar les deixalles dins dels horaris establerts (de les 20 a les 23 h). Un cop hagi acabat aquest horari, es retiraran les plataformes fins a la pròxima franja horària prevista. Els residus es lliuraran als contenidors de les plataformes a través d’unes boques, que s’obriran amb una targeta electrònica o a través d’una aplicació mòbil. Les àrees temporals es posaran els dilluns, dimecres, divendres i diumenges. Es recollirà orgànica tres dies a la setmana; envasos dos dies a la setmana, i paper, vidre i resta, un dia a la setmana.

Aquest canvi de model, juntament amb la implementació del porta a porta i dels contenidors intel·ligents a la resta de barris de la ciutat, busca millorar els índexs de reciclatge del municipi, que el 2022 se situaven al 52%, i a la vegada apostar per la reducció i la reutilització com a mesures. D’aquesta manera es busca complir amb les directrius estatals i europees que marquen un 60% de reciclatge per a l’any 2030, fita que només és possible si s’arriba a un percentatge de recollida selectiva del 70%. Cal recordar que aquests nous sistemes de recollida formen part del contracte que es va licitar i adjudicar l’any 2022 arran de l’aprovació dels serveis de neteja viària, recollida i trasllat de residus sòlids urbans i de les deixalleries de la ciutat de Girona, que té una durada prevista de 8 any



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia