Medi ambient

europa

Suïssa i Itàlia redefiniran la seva frontera als Alps pel desglaç de les glaceres

Part de l’àrea afectada es troba sota el pic alpí de Matternhorn

Suïssa i Itàlia realitzaran una “rectificació menor” del tram de la seva frontera comuna que passa pels Alps suïssos a causa del considerable desglaç de les glaceres localitzades en aquesta regió, segons ha informat el govern federal suís.

Part de l’àrea afectada es troba sota el pic alpí de Matternhorn (també conegut com a Mont Cervino), una de les muntanyes més altes d’Europa i que s’estén entre la regió suïssa de Valais i la vall d’Aosta a Itàlia, on es troben conegudes estacions d’esquí a un costat i un altre de la frontera.

L’Executiu suís ha donat el seu vistiplau oficial a la modificació i ha anunciat que signarà la convenció corresponent, que també haurà de ser subscrita per Itàlia.

“En l’alta muntanya, amplis trams de la frontera italosuïssa són determinats per la divisòria d’aigües representada per la línia de cresta de glaceres, camps de neu i neus eternes. A mesura que les glaceres es fonen, aquests elements naturals canvien i redefineixen la frontera nacional”, han explicat les autoritats.

Amb aquest acord tots dos països esperen determinar quines àrees naturals els correspon mantenir, la qual cosa revesteix particular importància davant l’acceleració del desglaç causat per l’escalfament global.

Segons les estadístiques de l’Acadèmia Suïssa de Ciències Naturals, l’any passat les glaceres alpines de Suïssa van perdre un 4% del seu volum, la segona major pèrdua de la història només per darrere del rècord del 6% registrat en 2022.

Suïssa tem perdre fins a un 90% d’aquestes masses gelades a la fi de segle a causa del canvi climàtic.

Fins fa cent anys, Suïssa tenia en el seu territori més de 4.000 glaceres, però una quarta part d’aquests han desaparegut per complet.

L’Executiu suís ha assegurat que el procés d’aprovació per a la signatura del conveni també està en marxa a Itàlia.

Els canvis fronterers exactes encara no estan definits i seran implementats una vegada que l’acord hagi estat signat per totes dues parts i publicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia