Medi ambient

MEDI AMBIENT

UP denuncia que darrera el vial de Santa Susanna hi ha la voluntat de degradar la zona agrícola

Reclama ajuda per aturar l’obra als membres de la comissió d’Agricultura del Parlament

Els pagesos fa un mes que ocupen els terrenys perquè no entrin les màquines

Els pagesos que s’oposen a l’expropiació dels terrenys per ampliar el vial que uneix Santa Susanna i Pineda de Mar a la zona agrícola protegida del Pla de Balasc no cedeixen. Quan es compleix un mes que ocupen dia i nit els camps per evitar que hi entrin les màquines aquest matí hi han convocat els representants de les formacions del PSC, Junts, ERC i la CUP per explicar-los la situació que qualifiquen d’il·legal i denunciar que darrera d’aquesta obra hi ha la voluntat expressa de l’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, d’acabar amb la zona agrícola de màxima protecció. Els representants polítics han escoltat per veu de l’advocada dels Serveis Jurídics d’Unió de Pagesos (UP) del Maresme, Pilar Berney, tot el procediment seguit fins ara que no ha aconseguit tancar un acord entre les parts enfrontades. Berney assegura que amb la documentació aconseguida, des del sindicat s’han detectat prou indicis per afirmar que l’ampliació del vial “venuda com una modificació i millora de la xarxa viària de l’espai agrari quan és evident que no és així”. “No es gasten cinc milions en un camí agrícola”, constata. La representant d’UP manté que l’actuació amaga en realitat la intenció del consistori de destinar en un futur la zona a altres usos urbanístics. “Estem parlant d’una zona de màxima protecció agrícola que si cau, pot obrir la porta a que vagin caient les altres que hi ha a Catalunya”, assegura.

En aquest sentit, Berney reconeix que l’ampliació del vial s’acabarà executant tard o d’hora “i per això la lluita s’ha d’enfocar a la preservació del Pla de Balasc”. Per Pilar Berney, l’evidència més clara del perill a què s’enfronta la continuïtat del Pla de Balasc es reflecteix en el Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) que s’està treballant. “Estan tramitant simultàniament el catàleg de masies on, ves per on, algunes tenen un ús hoteler atorgat i, a més, dibuixa la marina seca que no sortia a la documentació que es va fer arribar a Madrid per justificar la millora del vial”, apunta. L’advocada, a més, lamenta que en tot el procediment engegant pel consistori, els tractes de lex expropiacions s’han fet amb els propietaris i que en cap cas s’ha tingut en compte als arrendataris que son els que treballen la terra. Un grup de pagesos i altres persones a títol personal han ocupat dia i nit des de fa un mes els terrenys afectats perquè no hi entrin les màquines i aquest matí han assegurat que es mantindran ferms fins que els Mossos els facin fora.

Des d’UP s’ha demanat als membres del Parlament presents avui que actuïn per salvaguardar l’espai agrícola i que aturin l’actuació i aquests s’han compromès a portar el tema tant a la comissió d’Agricultura com a la de Territori perquè sigui debatuda. Per la seva banda, el coordinador comarcal del Maresme, Josep Maria Baqués, ha reiterat que el sindicat continuarà treballant “no només per protegir l’espai agrícola, sinó per desenvolupar-lo“. “El vial existent, que havien pagat els pagesos, era més que suficient per entrar i sortir de les finques. Ara es dobla l’amplada i es justifica amb un vial per a vianants i un altre per a bicicletes quan a l’altra costat de la via ja existeixen”, assenyala Baqués i reitera “Campolier vol posar la pica de Flandes i, quan ho necessiti, fer-se amb terreny agrícola que surt més barat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]