Medi ambient

societat

IRTA Mas Badia celebra 40 anys apostant per la sostenibilitat agrícola

El centre de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Mas Badia ha celebrat aquest matí el seu 40è aniversari. L’esdeveniment ha reunit més de 150 persones del sector agrícola gironí així com representants de la Diputació de Girona, de l’IRTA i de la Generalitat de Catalunya. Durant la jornada s’ha parlat sobre els reptes actuals i futurs de l’agricultura gironina, sobretot l’impacte del canvi climàtic en el territori.

En aquest sentit, Joan Bonany, responsable del centre IRTA ha explicat que “tot va començar amb la iniciativa d’un grup d’agricultors i cooperatives amb el suport de diverses institucions gironines. I ha sigut gràcies a aquesta col·laboració públicoprivada que l’IRTA Mas Badia ha assolit un paper pioner com a centre de recerca, innovació i transferència tecnològica”.

Per la seva banda, la secretària d’Alimentació del Departament d’Agricultura, Rosa Cubel, ha posat en valor “la contribució de Mas Badia al progrés de l’agricultura gironina i de més enllà, perquè la seva recerca ha transcendit el territori, com posen de manifest projectes internacionals com la creació de dues noves varietats de poma adaptades a l’augment de les temperatures”.

Així mateix, el director general de l’IRTA, Josep Usall, ha volgut agrair la tasca de tots els professionals que han treballat a l’IRTA Mas Badia al llarg d’aquests quaranta anys, així com de les institucions públiques que els han donat suport. També la de les empreses i productors gironins que col·laboren estretament amb l’IRTA.

El canvi climàtic, un repte pel sector agrícola

El tema central de l’acte ha estat el repte que suposa el canvi climàtic per a l’agricultura en general i, en particular, la gironina. Marc Prohom, cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, ha detallat les projeccions climàtiques per a la província de Girona, una informació rellevant per marcar les directrius de les properes investigacions.

Per la seva part, Joan Gaya, enginyer i consultor en matèria de serveis públics i medi ambient, ha compartit la seva visió el cicle de l’aigua i la gestió de la sequera, i ha proposat alternatives a les pràctiques actuals.

En paral·lel, Joaquim Carbó i Glòria Avila, del Programa de Fructicultura de l’IRTA, i Joan Serra i Joan Fañé, del Programa de Cultius Extensius, han parlat de les estratègies per abordar aquests efectes en dos grups de cultius: els cultius fruiters i altres llenyosos, així com els herbacis extensius. Durant la seva intervenció, han fet una revisió als efectes esperats com a possibles tècniques i aproximacions per pal·liar-ne els efectes.

Finalment, en una taula rodona, representants d’entitats com l’IGP Poma de Girona, la DO Empordà i la Comunitat de Regants del Molí de Pals han reflexionat sobre les perspectives i necessitats dels productors. Tots han coincidit en la necessitat d’adaptar-se a un entorn canviant i en l’aposta per la innovació i la sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia