MEDI AMBIENT
Denuncien opacitat sobre l’impacte de l’eòlica marina
Els ajuntaments de Ventalló, L’Armentera, Sant Mori i Vilaür es reuneixen amb el secretari general de Transició Ecològica, Jordi Sargatal
Els ajuntaments empordanesos afectats consideren que l’administració els oculta informació sobre l’impacte de l’eòlica marina. Així ho han fet saber a través d’un comunicat després de la reunió que han mantingut amb el secretari general de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, que avui s’ha reunit a Girona amb els alcaldes de l’Alt Empordà per tractar sobre la prevista implantació davant la badia de Roses de la plataforma d’assaig d’energia eòlica marina de Catalunya (PLEMCAT).
Els ajuntaments de Ventalló, L’Armentera, Sant Mori i Vilaür han arribat a la conclusió que el PLEMCAT no és només un projecte d’experimentació del que pot implicar pel territori l’explotació d’energia eòlica amb alguns prototips flotants davant les costes empordaneses sinó que marca el camí per la implantació d’un macroparc de dimensions gegantines. Són els municipis afectats per les línies d’evacuació d’electricitat procedent d’aerogeneradors florants.
Sargatal, acompanyat del director de Serveis Territorials de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Joan Vicente, ha explicat als representants municipals que el projecte encara es troba en fase d’estudi, que l’ha trobat preparat pels seus antecessors en la matèria i que desconeix els traçats previstos per fer arribar l’electricitat a la subestació terrestre, segons es recull en el comunicat.
Els alcaldes que s’oposen al PLEMCAT han assistit a la reunió acompanyats de l’enginyer Jaume Darné. Han explicat a Sargatal que les ordres de realització de cates en terres dels seus districtes han estat ordenades des de la Generalitat, sense autorització per part dels ajuntaments ni dels propietaris, i que els resulta incomprensible que la informació disponible sigui només la que s’ha conegut a través de mitjans de comunicació.
A la reunió també hi han participat els alcaldes de l’Escala i de Sant Pere Pescador, que s’han desmarcat dels altres quatre i han valorat el PLEMCAT com un “mal menor”, interessant per marcar el camí de l’obtenció d’energia.
Remei Costa, de Ventalló; Cèlia Garbí, de l’Armentera, i Joan Geli, de Sant Mori, han insistit en el seu convenciment de la necessitat d’impulsar una transició energètica que faci possible prescindir dels combustibles fòssils però amb mecanismes que no impliquin més destrucció d’espais naturals.
Han assenyalat la conveniència d’utilitzar zones ja antropitzades, en un model ampli i descentralitzat d’aprofitament de l’energia que es pot obtenir amb plaques fotovoltàiques. En aquest sentit han fet veure als representants de la Generalitat que les que dades que utilitzen sobre l’explotació possible de l’energia solar es troben totalment desactualitzades. Han recordat a Sargatal, l’actual secretari general de Transició Ecològica el seu currículum com activista mediambiental i li han demanat que ara defensi el territori “com tantes vegades havia fet”.
Sargatal els ha manifestat que la reunió d’aquest divendres ha de ser el principi d’un seguit de trobades i s’ha compromès a desvincular el PLEMCAT dels plans de construcció del macroparc flotant d’aerogeneradors.