Medi ambient

El CAT podrà agafar cabal de Reus en cas d'urgència

El Consorci prendrà aigua ja potabilitzada del pantà de Riudecanyes si hi ha cap avaria a la xarxa principal que puja de l'Ebre

Ho permetrà una simple obra d'interconnexió a la zona de Pere Mata

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha signat un conveni amb Aigües de Reus Empresa Municipal (Aremsa) per interconnectar les respectives xarxes de subministrament. El projecte permetrà reduir al mínim el risc per a l'abastament d'aigua de l'Ebre al conjunt del Camp de Tarragona en cas d'incidència a la seva canonada principal, ja que llavors el CAT podria agafar cabal, ja potabilitzat, de la xarxa de Reus, com el de mines pròpies o dels pantans de Riudecanyes i Siurana (que són propietat dels regants, si bé l'Ajuntament hi té un terç dels drets d'aigua).

“Serà una font alternativa per a puntes i emergències”, explica el president del CAT, Antoni Húber. “En la possibilitat remota que s'hagués d'aturar el subministrament per contaminació al riu, o per qualsevol altre problema, ara les reserves s'esgotarien en unes 48 hores, però aquesta interconnexió permetrà perllongar el termini, i tampoc es preveu que hi hagi incidències que vagin més enllà de quatre dies, així que amb això quedarà coberta qualsevol situació”, analitza. En cas d'avaria, això sí, puntualitza que també es preveu l'activació d'un pla d'emergència que implicaria un seguit d'avisos paral·lels als usuaris per demanar-los seny en l'ús de l'aigua perquè durés més.

Bestretes d'aigua

La idea és que el CAT pugui agafar el cabal de Reus en cas de necessitat en un moment puntual, si bé posteriorment l'haurà de compensar en una època en què la situació ho permeti, deixant de pagar per l'exemple per la quantitat equivalent a la cedida que l'Ajuntament pugui agafar després de la xarxa de l'Ebre. Gràcies al conveni signat s'obre tot un ventall de possibilitats per gestionar i regular millor el sistema conjuntament. L'Ajuntament, per exemple, podria optar per fer servir més aigua del pantà a l'estiu (ara només l'usa en dies puntuals), per captar-ne menys de l'Ebre en l'època en què tot just n'hi ha una demanda més gran al conjunt del Camp.

Una obra senzilla

La interconnexió (que en principi no es preveu que es doni en sentit contrari) serà possible gràcies a una inversió “assumible i més que raonable”, segons Húber, amb una obra molt simple i de cost relativament reduït (poc més de 100.000 euros, segons ha pogut saber El Punt), ja que un i altre organisme disposen d'instal·lacions molt properes a tocar de la zona del sanatori Pere Mata, i les seves canonades s'encreuen. Només caldrà, doncs, connectar-les entre elles amb tubs relativament curts i sense cap complicació tècnica, tot i que en principi també s'havia estudiat l'opció de fer l'obra des del nou dipòsit intermedi que Aigües de Reus ha construït a la carretera de Maspujols.

El projecte, que ara s'està acabant de redactar i per al qual encara no hi ha termini, finalment preveu una connexió que partirà del tub entre l'estació potabilitzadora i el dipòsit regulador que Aigües de Reus té al costat, i que anirà a parar a la canonada d'alimentació del CAT que arriba al mateix dipòsit, i a un segon que té al costat des d'on ara bomba l'aigua de l'Ebre cap a la Selva.

LA XIFRA

30.000
metres cúbics d'aigua
és la capacitat actual diària de l'estació potabilitzadora de Reus, on podrà agafar aigua el CAT.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.