hospitals
premi
Nivell d'or per a l'hospital “sense fum” de Campdevànol
És l'únic centre gironí i un dels cinc de Catalunya que han rebut aquest distintiu internacional
Compleix els estàndards quant a polítiques de control del tabaquisme
L'hospital comarcal del Ripollès, a Campdevànol, és l'únic centre gironí dels cinc catalans que han rebut el nivell d'or de la Xarxa Internacional d'Hospitals Sense Fum (ENSH-Global). Aquest reconeixement és la màxima distinció atorgada internacionalment a aquells centres sanitaris que han demostrat importants avenços en les polítiques de control del tabaquisme i que representen un exemple per a la resta d'organitzacions en la lluita contra el tabac.
Per assolir el nivell d'or, els hospitals han de mostrar la implantació de polítiques de control del tabaquisme d'acord amb els exigents estàndards de l'ENSH. El jurat que valora les candidatures té en compte, entre altres coses, l'oferta de formació en deshabituació tabàquica a tots els professionals de la salut de l'hospital, l'oferta d'assessorament i ajuda per deixar el tabac tant a pacients com a professionals i el compliment total de la política de recinte sense tabac –que inclou els espais interiors i els exteriors– que protegeixi del fum ambiental del tabac tant els professionals com els pacients.
A part del de Campdevànol, han rebut aquest distintiu l'hospital universitari de traumatologia i rehabilitació Vall d'Hebron, l'hospital universitari de Vic i la clínica Sant Josep de la Fundació Althaia de Manresa. Els cinc centres catalans s'afegeixen a la vintena d'arreu del món acreditats amb l'or internacional.
Divuit anys
La Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum es va crear el 1999. Coordinada i promoguda per l'ICO, és d'adscripció voluntària. La finalitat és fomentar canvis organitzatius que afavoreixin unes institucions sanitàries lliures de fum.
Des del 2004, la xarxa disposa del finançament del Departament de Salut. Gràcies a aquest suport, en els últims anys hi ha hagut un augment progressiu de centres que s'hi han adherit. Actualment, en formen part un total de 81 hospitals. En la seva majoria es tracta de centres sanitaris del sistema públic Siscat.
LA XIFRA
LA DATA
A Puigcerdà, tracten hemorroides ambulatòriament
L'hospital transfronterer de la Cerdanya, a Puigcerdà, ha incorporat un sistema de cirurgia mínimament invasiva per operar les hemorroides, un problema que pateixen moltes persones adultes. Es coneix amb el nom de cirurgia Halrar i consisteix en la lligadura d'artèries, sense talls quirúrgics, la qual s'està imposant com una alternativa a la cirurgia tradicional. Com que és un procediment sense extracció de teixit ni ferides obertes, causa menys dolor i, sobretot, proporciona una recuperació més ràpida i amb menys molèsties. El tractament amb la tècnica Halrar no requereix ingrés hospitalari, es fa en règim de cirurgia ambulatòria i el pacient pot tornar a casa el mateix dia. La tecnologia que fa possible aquest nou procediment es basa en la utilització d'una sonda que, a través d'ultrasons, permet al cirurgià la localització i posterior lligadura de les petites artèries que generen l'hemorroide. L'hospital ceretà s'afegeix als cinc centres catalans que ja ofereixen aquesta tècnica, que organitzacions com el National Institute for Health and Care Excellence britànic recomanen com una alternativa efectiva i segura a les intervencions amb mètodes tradicionals.