El govern acorda vuit zones eòliques fora de les quals no es faran parcs grans
Una comissió amb representants locals triarà els projectes, obligats a aclarir com compensen el territori
Els impactes ambientals no tinguts en compte, les diferències entre els departaments de la Generalitat, les oposicions ciutadanes, els enfrontaments entre municipis o la falta d'una bona connexió a la xarxa feien que alguns projectes arribessin a tardar deu anys per tramitar-se i la majoria fins a sis. La raó principal és que el lloc el triava el mateix promotor tenint en compte només els seus interessos i, com a màxim, s'havia assegurat la complicitat del govern municipal de torn. Excepte els espais protegits com a parcs naturals o d'interès natural, tot el país podia acollir centrals eòliques.
Entre sis i deu anys de tràmits amb pressions, polèmiques, enfrontaments i dubtoses garanties d'èxit als promotors van fer que el govern català aturés les tramitacions el 2007 per replantejar el model de desplegament. El govern l'ha consensuat internament. Medi Ambient, Cultura i Urbanisme han dit els llocs on no podia ser. Energia només ha posat com a condició, a més del vent, que s'arribés als 834 MW que falten per complir el compromís del pla de l'energia, que a Catalunya en planifica 3.500 fins al 2015. Energia també ha hagut d'assegurar-se de Red Elèctrica que aquell any aquests parcs tindran garantida la connexió a la xarxa. El resultat són vuit zones de desenvolupament prioritari (ZDP) que coincideixen força amb les comarques que ja tenen pocs o molts parcs eòlics –l'Alt Empordà, l'altiplà a cavall de l'Anoia, la Segarra i la Conca de Barberà, els colls d'Alforja i de la Teixeta, el corredor entre les serres de Tivissa i Llaberia, el corredor entre les serres d'Ancosa i Montmell, la Terra Alta i la frontera del Segrià amb la Ribera d'Ebre. Fora d'aquestes ZDP no s'autoritzarà cap central de més de 5 aerogeneradors o de més de 10 MW de potència –els parcs més petits d'aquestes dimensions es poden continuar tramitant a qualsevol lloc que no formi part d'un espai protegit–. Els informes dels diversos departaments de la Generalitat van ser enviats ahir als 40 municipis que tenen part del terme en aquestes vuit zones eòliques. Quan els rebin, tindran deu dies per presentar al·legacions. Quan hagin fet arribar les respostes, els departaments faran les modificacions per tancar la proposta final, que aprovarà el govern. A l'abril es vol convocar el primer concurs de nous projectes.
A l'abril, primer concurs públic de projectes
Es podrien convocar entre dos i tres concursos per a les vuit zones. Està previst que el conseller d'Economia, Antoni Castells, convoqui el primer la primera quinzena del mes d'abril. Els promotors tindran dos mesos per presentar els projectes. Els parcs seran autoritzats exclusivament a través de la direcció general d'Energia amb un límit de temps que no es vol que superi els 18 mesos. Al projecte, cada promotor haurà de definir com pensa compensar el territori per la seva activitat –municipis que els acullen, municipis que reben l'impacte tot i no acollir-los o comarques–. El govern català no estableix cap requeriment de compensació i dóna via lliure als promotors. Es constitueix una comissió de valoració dels projectes integrada per dos representants de Medi Ambient, dos de Política Territorial, dos d'Energia i Mines i dos dels Consells Comarcals segons cada cas. El vot de qualitat en cas d'empat en el sí o el no se'l reserva Energia. El no d'un Ajuntament, les modificacions de projecte o els detalls de la ZDP es prendran tenint en compte que cada zona és una unitat amb un límit.