Infraestructures

Foment no traurà els passos a nivell gironins abans del 2012

INCOMPLIMENT ·

El ministeri admet que és impossible suprimir el pas de trens pel mig de poblacions abans de dos anys, com preveia un acord del 2005

Indignació ·

CiU i ERC reclamen més compromís per part del govern espanyol

L'any 2005 el Ministeri de Foment va posar en marxa el programa de supressió i millora de passos a nivell, en què es comprometia a eradicar els passos a nivell de Planoles, Toses, Sant Miquel de Fluvià i Maçanet de la Selva abans d'acabar el 2010. La resta dels que hi ha a les comarques gironines s'incloïen en un altre pla estatal que preveia fer-los desaparèixer abans del 2012. A falta de dos anys perquè acabi el termini, el govern espanyol ja ha reconegut que no podrà acomplir l'acord, escudant-se en la situació de crisi econòmica. De fet, dels quatre que s'havien d'eliminar abans de final d'any s'està treballant en el de Planoles. Els de Toses i Maçanet han estat arranjats i a Sant Miquel de Fluvià s'ha fet obres en un dels dos que hi ha però l'altre, menys transitat, encara està pendent de supressió.

Ara per ara, a les comarques gironines encara queden 39 passos a nivell, alguns tan problemàtics com els dos de Figueres i el de Flaçà. D'aquests 39, n'hi ha 33 que estan sota control d'Adif, i tots disposen d'“algun tipus de protecció”, tal com van assegurar fonts de l'empresa ferroviària. Els dispositius de proteccions mínims de què disposen aquests passos són: senyalització lumínica, senyalització acústica, guàrdies de seguretat i barreres. La majoria estan equipats amb més d'una protecció. Els sis passos restants es troben en terrenys de particulars i són els seus propietaris els que s'han d'assegurar que disposin de les mesures de seguretat reglamentàries.

A hores d'ara, dels 39 passos a nivell de la demarcació de Girona n'hi ha 14 dels quals s'està redactant el projecte de supressió. Els ajuntaments de les localitats afectades per la presència de passos a nivell fa molts anys que en demanen la supressió, ja que són perillosos i a vegades les mesures de seguretat no han servit per evitar accidents mortals.

Les reaccions

Els partits polítics coincideixen a l'hora de destacar que el Ministeri de Foment s'ha despreocupat d'acomplir la supressió de passos a nivell a les comarques gironines. El diputat de CiU a Madrid, Jordi Xuclà, va assegurar que la llei “s'ha de tornar a promoure al parlament” i que si es volen aconseguir els objectius “no podem frenar”. Per la seva banda, Francesc Canet, d'ERC, va denunciar que a Foment “els importa ben poc el problema dels passos a nivell” i va mostrar-se pessimista, tot sentenciant que en aquest tema “Catalunya està deixada de la mà de Déu”. D'altra banda, Àlex Sàez, del PSC, ahir no va poder ser localitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

El 90% dels alumnes d’I3 i de primer d’ESO han estat admesos al centre demanat en primera opció

BARCELONA

Tallat el trànsit al túnel de Bracons per problemes a l'estructura del viaducte

LA VALL D'EN BAS
Bibiana Vallmajó Cantenys
Alcaldessa de Navata (Som Navata)

“Els parcs de les renovables s’han de decidir entre tots”

Navata

Comença l'exploració de la “biodiversitat invisible” dels Pirineus

Vielha

El ple acorda l’adjudicació del contracte pel futur aparcament a “Can Rich Xiberta”

CASSÀ DE LA SELVA

Les Fires de Sant Narcís de Girona tindran lloc del 25 d’octubre al 3 de novembre

girona

Empar Moliner inaugura la Mostra del Vi de l’Empordà

FIGUERES
Societat

Protesta contra la mà dura de Castelldefels contra els manters

Castelldefels
educació

Educació crea un grup fix de substituts amb 2000 places pel curs vinent

BARCELONA