Infraestructures i serveis

SERVEIS

La Generalitat assumeix la gestió del Canal Segarra-Garrigues

S’ha formalitzat el traspàs per part de l’Estat de la gestió d’aquesta infraestructura clau per al desenvolupament de les terres de Lleida

La Generalitat i l’Estat han formalitzat aquest dijous el traspàs de la gestió del Canal Segarra-Garrigues i la presa d’Albagés, amb la signatura dels documents per part del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i de la presidenta executiva de l’empresa pública estatal Aguas de las Cuencas de España SA (ACUAES), Rosa Cobo. L’acte s’ha fet a l’edifici de control de la presa de l’Albagés i els documents signats són: l’acta de cessió de l’explotació de les infraestructures corresponents a l’actuació Canal Segarra-Garrigues; l’acord de cessió a la Generalitat del contracte de serveis d’explotació del Canal i de la presa de l’Albagés que actualment té subscrit ACUAES per a dur a terme l’explotació de les instal·lacions; i l’acord de cessió del contracte de l’ús de l’edifici que acull el centre de control i d’operacions del Canal.

Aquest traspàs també implica la cessió del contracte d’explotació que ACUAES té subscrit amb la UTE ACSA Obras e Infraestructuras SA-Control y Geología SA (CYGSA), de manera que aquesta empresa continuarà donant servei als regants durant la campanya de reg, sense que aquest canvi de titular de l’explotació impliqui cap canvi per als serveis que actualment està donant el Canal als regants i a altres usuaris que reben l’aigua.

La participació de la Generalitat en el projecte del Segarra-Garrigues es va iniciar l’octubre de 2006 amb la signatura del Conveni de col·laboració entre l’aleshores Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i la Societat Estatal ‘Canal de Segarra-Garrigues SA’ (CASEGA), actualment integrada a ACUAES, per a la construcció i explotació del canal Segarra-Garrigues. Un cop finalitzades les obres, el passat mes de juliol, es va signar l’Addenda 1 a l’esmentat Conveni amb l’objectiu de regularitzar l’aplicació dels fons de finançament conforme a la inversió realitzada, i modificar el règim d’explotació preveient que la Generalitat es faria càrrec de les tasques d’operació, manteniment, i explotació de l’actuació del Canal, que fins ara realitzava ACUAES. L’Addenda, que ja preveia el traspàs de la gestió a la Generalitat, també recull la possibilitat de connexió al Canal principal per a solucionar problemes de disponibilitat i qualitat de l’aigua del territori, com ara ús de boca, industrial, i altres.

Amb la cessió de l’explotació, el Departament té previst encarregar la gestió a Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) per a aprofitar l’expertesa d’aquesta empresa pública de la Generalitat en la gestió d’aigua en alta, sense implicar canvis en el funcionament del canal. L’any 2058 finalitzarà el pagament a ACUAES de les obres corresponents al Canal Principial i a la presa de l’Albagés i la Generalitat podrà esdevenir titular de tot el sistema Segarra-Garrigues, atès que ja és propietària de la xarxa secundària de distribució del regadiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

“Alerta! Tortuga marina a les platges catalanes”

Begur

Viatge tecnològic a la moda, la salut, la mobilitat i l'energia del futur

BARCELONA
Societat

Barcelona, primera ciutat que acull el simulador de la “fórmula 1 del mar”

Barcelona
LA CRÒNICA

Estrelles Michelin per emportar a la Santa

Societat

Milers de persones exigeixen a Barcelona un decreixement turístic planificat

Barcelona

Més de 400 persones clamen a Girona contra el model turístic actual

girona
Societat

Un exprofessor del Pare Manyanet de les Corts acumula una dotzena de denúncies per abusos sexuals

Barcelona

Fan una revista per potenciar el sentiment i orgull de pertinença al barri de Pont Major

girona

Primers turistes per collir fruita dels arbres que han apadrinat

Aitona