Infraestructures i serveis

Finalitza l'operació per treure gas liquat del tren incendiat a Girona i s'aixeca el confinament

Els Bombers han finalitzat l'operació per treure el gas liquat del tren incendiat aquesta matinada al Mas Gri de Girona i s'ha aixecat el confinament dels veïns de la zona, segons informa l'ACN. L'operació dels Bombers ha durat una hora i mitja, durant la qual s'han injectat 30.000 litres al vagó de mercaderies per treure'n el gas. Un cop fet, s'ha aixecat el confinament que afectava els veïns més propers a la zona. Protecció Civil ha rebaixat d'alerta a prealerta el pla d'emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses Transcat. La circulació de trens de l'R11 i l'RG1 es manté tallada entre Girona i Caldes de Malavella, que es fa amb un servei alternatiu per carretera. Tècnics d'Adif estan revisant la infraestructura ferroviària. 

El telèfon d’emergències va rebre l’avís a les 23.26 hores. El tren transportava gas liquat.  Els Bombers han activat de matinada fins a 13 dotacions amb una quarantena d’efectius, entre elles personal del Grup d’Incidents Tecnològics (GRIT) i dos furgons de risc químic. A primera hora del matí, mantenien set dotacions que continuaven supervisant el tren, fins que s’ineritzés la cisterna malmesa, on estava l’esquerda d’uns 40 a 50 centímetres. No consten ferits.

D’altra banda, s'ha ordenat el confinament dels veïns més propers a la zona de l’accident, que s’ha produït a l’alçada de la carretera de Barcelona i prop de la rotonda del Mas Gri. També s'ha tallat la circulació viària en el tram afectat d’aquesta carretera, segons ha informat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, a través de la xarxa social X.

Injecten aigua

Posteriorment, els Bombers han començat a injectar 30.000 litres d'aigua al vagó del tren de mercaderies que s'ha incendiat al Mas Gri de Girona per treure'n el gas liquat i han mantingut el confinament fins al migdia. El cap de guàrdia de la Regió d'Emergències i responsable de l'operatiu, Ferran Julià, ha explicat que el gas que encara quedava a dins del vagó "crema de manera latent, com una espelma", i que amb l'operació -que es preveia que durés unes tres hores- es volia acabar-lo de treure i permetre que el vagó es pugués desplaçar amb seguretat per alliberar la via. "El perill no és massa elevat, però per precaució demanem a la gent que no surti de casa", ha explicat Julià. 

L'incendi al vagó de mercaderies que transportava gas liquat ha matingut acordonada tota la zona del Mas Gri, on la Policia Municipal ha desviat el trànsit i tant els seus agents com els mossos s'han assegurat que cap veí surtís de casa seva. 

El cap de guàrdia de la Regió d'Emergències ha explicat que aquesta matinada, "la caiguda de la catenària" ha obert una esquerda damunt el vagó que transportava gas inflamable i s'ha produït "un dard de foc". Durant tota la nit, els Bombers han treballat per evitar mals majors i poder treure el gas liquat que hi ha al vagó. Hores després, Ferran Julià ha precisat que tot i que la cisterna estava buida, "encara no està neutralitzada", perquè hi havia part del producte que cremava de manera latent, "com si fos una espelma". Per alliberar-lo, i assegurar-se del tot que la cisterna no comportava cap perill, els Bombers han començat a injectar-hi aigua a poca pressió fins a omplir-la del tot. En total, hi han abocat 30.000 litres. 

 "Això permetrà desplaçar el vagó amb seguretat", ha concretat el cap de guàrdia de la Regió d'Emergències. Es preveia que l'operació s'allargués durant unes tres hores, durant les quals s'ha mantindingut el confinament dels veïns de la zona en un radi de 200 metres (els dels pisos del tram final del carrer Barcelona i les cases del carrer Reggio Emilia des de l'encreuament del carrer Manuel de Cazurro).

 Segons explicaven en aquell moment Ferran Julià,  "el gas liquat crema molt poquet i el tenim controlat; el perill no és massa elevat però per precaució, mantenim el confinament i demanem als veïns que tinguin paciència". El cap dels Bombers també ha explicat que desconeixen el per què la catenària ha caigut damunt el tren de mercaderies. "Sabem que ha fet un arc voltaic i que ha tallat la cisterna, però la causa no", ha concretat Julià, en referència a l'esquerda que s'ha obert al vagó. 

La resta de vagons del comboi no s'han vist afectats. L'incendi i la caiguda de tensió, però, sí que han comportat que no circuli cap tren entre Girona i Caldes de Malavella. Aquí, Renfe ha habilitat un servei alternatiu amb autobusos per cobrir el trajecte mentre duri la incidència. L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, que s'ha desplaçat fins al lloc de l'operatiu, ha admès que el fet que aquest dijous sigui festiu local -és Sant Jaume- ha permès "que la situació sigui més fàcil de controlar i la gent s'ho agafi amb més calma". L'alcalde ha dit que caldrà veure els motius pels quals la catenària "va caure damunt del tren" i es va originar l'incendi, i ha demanat als veïns tenir paciència i estar-se a casa, "perquè encara que tot apunti que el risc és petit, sempre va bé tenir un punt de precaució".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les dones són les que fan més ús del servei d’assessorament empresarial

olot
Societat

Estudien l’estat de deshidratació de temporers de Ponent per fer recomanacions

Lleida
societat

Un sistema de geolocalització permetrà actuar més de pressa en les cases aïllades del Priorat quan hi hagi emergències

Falset

Aprovada la no continuïtat de l’Associació Protectora d’Animals

figueres
societat

El barri barceloní de Gràcia aposta per una festa major “més inclusiva i tranquil·la”

Barcelona
Societat

El TSJC tomba les Zones de Baixes Emissions de l’Hospitalet, Cornellà i Esplugues

Barcelona
Infraestructures i serveis

Es modernitza el sistema de descomptes al Túnel del Cadí per als residents

Berga
Urbanisme

El nou moll Drassanes obre al públic un mes abans de la Copa Amèrica

Barcelona
MEDI AMBIENT

La població d’aufranys creix a la Catalunya Central i Oriental

Barcelona