Infraestructures

Els transportistes s'oposen a l'ús obligatori de l'AP-2

Rebutgen les restriccions de pas per l'N-240 entre Montblanc i les Borges Blanques fixades en l'acord sobre l'A-27

Reclamen un increment de les bonificacions i un conveni “transparent” amb Abertis

La patronal CECAT-COT, que agrupa les principals associacions de transportistes catalanes, rebutja de ple les “restriccions” al trànsit de camions per l'N-240 entre les Borges Blanques i Montblanc. Aquesta és una de les mesures incloses en el principi d'acord entre Foment i la Generalitat per desencallar l'A-27, anunciat el 5 de setembre. La conselleria de Territori i Sostenibilitat preveu que els camions passin per l'AP-2, amb una bonificació dels peatges per a aquests vehicles d'entre un 35% (trànsit de pas) i un 50% (moviments interns) entre Lleida i el Vendrell.

En línies generals, els transportistes consideren que l'acord amb Abertis és, en principi, “una bona notícia” per acabar definitivament una infraestructura prioritària. Josep Lluís Aymat, secretari general de la Federació d'Autotransportistes de Tarragona, afirma: “Aquesta obra s'havia de fer amb finançament estatal, però si finalment la contrapartida per acabar-la és que la pagui Abertis, que l'acord sigui transparent i proporcionat.” I hi afegeix: “No pot passar com en el cas de l'autovia del Maresme, en què es va firmar un conveni per allargar la concessió durant quinze anys, l'autopista va invertir 460 milions i, entre tots plegats, n'hem acabat pagant 1.200.” La concessió de l'AP-2 s'acaba el 2021.

Els transportistes reclamen tenir el mateix tracte que en el cas del tram de l'autopista entre Fraga i Alfajarín, amb bonificacions del 75%. “Amb aquest descompte, creiem que el gruix del trànsit sí que optaria per l'autopista.” Ara bé, igualment s'oposarien a l'obligatorietat de circular per l'AP-2. “Tenim tot el dret a passar per l'N-240. I estem farts que se'ns criminalitzi fent-nos responsables de la sinistralitat. Si l'N-240 és una via insuficient, és perquè l'administració ha optat per estalviar-se inversions i alhora no treure trànsit a l'autopista.” Entre Montblanc i Lleida va pràcticament paral·lela a l'N-240. El 2010, segons un estudi de Conca 22 i l'Ateneu Popular Garriguenc, l'autopista estava infrautilitzada i tan sols un 10% del trànsit era de camions, uns 1.200 diaris.

La CECAT-COT adverteix que no s'estaran de braços plegats si no s'atenen les seves propostes, que van traslladar dilluns al director general de Territori. Consultades per aquest diari, fonts de la conselleria no van voler fer-ne ahir cap valoració.

Túnel a mig servei

La conselleria va anunciar que, si es tanca l'acord, al gener podrien començar les obres del túnel de l'A-27 sota Lilla. La Generalitat manté el projecte de Foment, que no preveu el pas de mercaderies perilloses. “És absurd, una part del trànsit de camions és de la indústria petroquímica tarragonina. Reclamem el pas pel túnel.”

LES XIFRES

1.200
camions circulaven
per l'AP-2 entre Lleida i Montblanc, segons un estudi del 2010. Un 10% del trànsit.
75
per cent de bonificació
reclamen els transportistes per passar per l'AP-2, en lloc del 35% i el 50% previstos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’estat aprovarà la setmana vinent la construcció de dues noves dessalinitzadores

Barcelona

Investigadors de l’Hospital de Sant Pau descobreixen un nou gen que causa ELA

Barcelona
estatS UNITS

Desenes de milers d’evacuats per incendis al nord de Califòrnia

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Crida ciutadana a inventariar la biodiversitat del litoral metropolità

Barcelona

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona