Infraestructures i serveis

Tecnologia

Una errada informàtica afecta transports, comunicacions i negocis arreu del món

El problema l’ha generat la incompatibilitat d’una actualització de la plataforma de ciberseguretat CrowdStrike als ordinadors amb Windows 10

Un problema informàtic generalitzat en ordinadors amb el sistema operatiu Windows 10 ha generat aquest divendres el caos en els transports, les finances, les comunicacions i molts altres serveis a nivell global.

La incidència ha estat provocada per un “defecte” en una actualització de la plataforma de ciberseguretat CrowdStrike, utilitzada per moltes grans empreses per aturar vulneracions de seguretat als sistemes informàtics. La incompatibilitat d’aquesta actualització amb el sistema operatiu Windows 10 ha bloquejat l’arrencada dels ordinadors afectats, que han mostrat la temuda pantalla blava de la mort (Blue Screen of Death, BSOD, en anglès). L’empresa CrowdStrike ha confirmat que hi ha problemes amb els seus sensors Falcon en ordinadors amb Windows i ha assegurat que ja treballa per revertir la incidència, segons ha informat la cadena nord-americana CNBC.

La interrupció dels sistemes informàtics ha afectat empreses i infraestructures a tot el món. Alguns aeroports, com el de Berlín-Brandenburg, han suspès temporalment el trànsit aeri i altres pateixen nombrosos retards perquè operacions com la facturació s’han de fer a mà, com els de Schipol (Amsterdam), Londres, Edimburgh, Brisbane (Austràlia). La caiguda informàtica també ha afectat el sistema del gestor aeroportuari espanyol Aena, que ha informat que pateix afectacions a la seva xarxa. Aerolínies internacionals com Air France, KLM, Vueling, Turkish Airlines, Eurowings, Wizz Air, American Airlines, United o Delta són algunes de les que experimenten problemes derivats de la caiguda dels ordinadors. Ryanair ha demanat als passatgers que arribin als aeroports tres hores abans.

Algunes companyies ferroviàries també han alertat d’interrupcions provocades per “problemes informàtics generalitzats”, com Govia Thameslink Railway (GTR), el principal operador del Regne Unit i matriu de les línies Southern, Thameslink, Gatwick Express i Great Northern.

Alguns mitjans de comunicació, com la cadena de televisió britànica Sky, han patit interrupcions a les emissions. La incidència també ha repercutit en alguns canals de la BBC o de la nord-americana NBC. El col·lapse tecnològic ha esquitxat els telèfons d’alguns serveis d’emergències com els d’Alaska o el 061 català.

En l’àmbit dels negocis, s’han reportat alteracions en els serveis d’entitats bancàries o de serveis financers, com el Santader, Kutxabank o Unicaja. Les plataformes Bizum i Visa tenen problemes per realitzar operacions de pagament. A Austràlia, on la incidència ha tingut un especial impacte, la temuda pantalla blava a aparegut a les terminals de vendes de molts comerços.

Ja hi ha solució

L’error provocat per l’actualització de CrowdStrike es pot resoldre de manera relativament senzilla, desactivant l’actualització defectuosa, però el procés es pot allargar en les grans companyies perquè la solució s’ha d’implementar ordinador per ordinador.

El conseller delegat de la plataforma de ciberseguretat, George Kurtz, ha descartat que es tracti d’un ciberatac i ha assegurat que “el problema s’ha identificat, aïllat i s’ha implementat una solució”. CrowdStrike ha afirmat que continuaran “proporcionant actualitzacions completes i contínues” al seu lloc web. “El nostre equip està totalment mobilitzat per garantir la seguretat i l’estabilitat dels clients”, ha insistit. L’empresa nord-americana ha recomanat als clients que es posin en contacte amb ells a través de canals oficials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Teràpia avançada contra el mieloma amb cèl·lules del propi pacient

Barcelona
societat

Amplien la zona verda d’aparcament de diversos sectors amb 80 places

salt
societat

Aturen ‘sine die’ un desnonament d’un edifici amb onze habitatges

arbúcies
societat

Blanes treballa perquè es puguin bonificar els hivernacles agraris en sòl rústic

blanes
SOCIETAT

Prova pilot per establir un sistema d’avís als banyistes a platges o cales no vigilades

Mataró
SOCIETAT

El 74% de les estades a allotjaments d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona superen els sis mesos

Barcelona
societat

L'ajuntament canvia el model d’algunes fonts per evitar-ne usos incívics

figueres
tradicions

La Mercè 2024 tindrà pregonera i un novedós ‘videocartell’

barcelona
educació

Educació rep 3.516 reclamacions per les adjudicacions de docents

barcelona