Infraestructures i serveis

CCOO i Alferro convoquen quatre dies de vaga als FGC coincidint amb la Mercè

Els sindicats CCOO i Alferro han convocat quatre jornades de vaga a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) coincidint amb les festes de la Mercè. En un comunicat, CCOO ha acusat la companyia de “vulnerar el dret dels treballadors” amb la modificació de les condicions de treball “de manera unilateral” i de negar informació a la representació dels treballadors i “incomplir els acords vigents”.

Les aturades tindran lloc entre 14h del dia 20 fins a les 08h del dia 23 de setembre, entre les 16h i les 18h i entre les 22h i les 23.59h del mateix dia; i de la mitjanit fins a 14h del dia 24 de setembre. FGC ha lamentat la convocatòria de vaga i ha assegurat que manté obertes “la via de negociació i del diàleg”.

Segons el sindicats, el conflicte té l’origen en la voluntat de l’empresa de flexibilitzar els torns horaris i les residències d’una part del grup A de la companyia, és a dir, el personal d’FGC operadora com maquinistes o agents de les estacions, entre d’altres, que disposen d’unes condicions que inclouen el blindatge dels torns i les zones de treball. Es tracta, generalment, de la plantilla de més antiguitat i està format per unes 500 persones, segons fonts de la representació dels treballadors.

A banda del grup A, FGC disposa del grup V, encarregat de cobrir els seus companys del grup A quan fa vacances o un dels períodes de 15 dies de festa i passen a disposar de forma temporal de les mateixes condicions que el grup A. Sinó, és personal que sí ha de ser més flexible. Un tercer grup, el T, està format per contractes a temps parcial al 75% i que també tenen un torn flexible per donar cobertura al servei durant tot l’any.

Davant els “intents” de l’empresa d’introduir més flexibilitat a empleats del grup A, els sindicats van portar el cas als tribunals i el TSJC va resoldre a favor dels treballadors, tot i que CCOO acusa FGC de no aplicar-la al·legant que s’està pendent dels recursos.

D’altra banda, acusen l’empresa de no cobrir les vacants perquè els treballadors que estan al 75% d’ocupació puguin ocupar d’altres del 100% d’ocupació que han quedat lliures i assenyala que FGC ho hauria condicionat a la retirada de la demanda judicial, primer, i a una major voluntat per flexibilitzar les condicions després, unes demandes que el sindicat veu com una “coacció”.

FGC, per la seva banda, ha al·legat que les reclamacions afecten una vintena de maquinistes dels trens de mercaderies i que aquesta setmana va mantenir una reunió amb el comitè d’empresa on s’aportava una solució i que va ser acceptada pels treballadors.

Amb tot, la companyia ha lamentat la convocatòria de vaga enmig de la negociació de les seves reclamacions amb el comitè d’empresa, des del mes de maig; ha assegurat que sempre ha facilitat la informació requerida “tal com marxa la llei i com no pot ser d’una altra manera” i que manté obertes “la via de la negociació i el diàleg a resoldre aquesta situació”.

De moment, les dues parts estan convocades a una mediació dilluns que ve a les deu del matí amb representants del Departament de Treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Govern vol posar en marxa l’Agència de la Natura abans de l’estiu vinent

CASTELLÓ D’EMPÚRIES

Fi de les restriccions amb el minitransvasament de l’Ebre

L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ
infraestructures

Adif dona per resolta l’incident que ha provocat retards en l’alta velocitat a Sants

Barcelona

CCOO i Alferro convoquen quatre dies de vaga als FGC coincidint amb la Mercè

BARCELONA

Es desencalla la construcció del nou centre de residus a Campdorà

GIRONA
SOCIETAT

Convoquen una concentració contra la zona verda d’El Masnou

El Masnou
societat

Un documental sobre la protesta de la SAFA, tret de sortida del Blanes Talen Fest

blanes

Denuncien una agència de viatges per una presumpta estafa en la venda de bitllets d’avió

MOLLET DEL VALLÈS

Més d’un centenar de treballadors recorden la cuinera assassinada a Mas d’Enric fa mig any

El Catllar