Infraestructures i serveis

Transport

Els conductors d’autobusos exigeixen “les mateixes condicions” per jubilar-se que altres sectors

Unes 800 persones protesten a Barcelona en una nova jornada de vaga del sector de transports de viatgers per carretera

Queixes i resignació entre els usuaris de Tarragona i Lleida

Els conductors d’autobusos han tornat a sortir al carrer per reclamar poder jubilar-se als seixanta anys i, per tant, com reivindica CCOO, “les mateixes condicions” que ja tenen altres sectors. Unes 800 persones han participat a la protesta de Barcelona, que ha sortit de l’Estació del Nord i ha acabat davant Foment de Treball. Les protestes també s’han replicat a Tarragona, Lleida i Girona amb les estacions d’autobús com a punt comú de mobilització. El responsable de la negociació col·lectiva del sector de transport per carretera de Catalunya, Luis Mojal, ha demanat “el mateix pacte” que ha assolit el sector de mercaderies i de grues autopropulsades. D’aquesta manera, assegura que “no cal esperar a un nou reial decret”, supeditat “a les majories que es necessiten” al Congrés. Mojal ha interpel·lat a la patronal a “tornar a la taula” de negociació.

Segons CCOO, uns dels convocants de la protesta que es repetirà demà, una mitjana del 70% dels treballadors ha secundat l’aturada del servei. Es tracta d’una vaga d’àmbit estatal que no té el suport de tots els sindicats perquè la UGT ha arribat a un acord amb la patronal Confederació Espanyola de Transport en Autobús (Confebus) i s’ha despenjat de la protesta. En aquest sentit, a la manifestació de Barcelona s’han llançat crides contra UGT: com “On està UGT?”, tot i que la proclama més escoltada ha estat, “Jubilació als 60 anys”.

L’aturada convocada al sector de transports de viatgers per carretera ha agafat per sorpresa a alguns usuaris de Tarragona i de Lleida, que han lamentat la manca d’informació sobre l’aturada i els serveis mínims i el fet d’arribar tard a la seva destinació, segons l’ACN. També hi ha hagut usuaris coneixedors de la protesta que han optat per matinar i assegurar arribar a més temps a l’estació d’autobusos o optant per anar amb vehicle privat.

En el cas de Tarragona, una part dels viatgers s’han vist sorpresos aquest matí per un piquet que ha barrat el pas dels busos per denunciar “l’incompliment” dels serveis mínims establerts al 40% en hora punta. “Si ho arribo a saber no vinc”, ha lamentat la Nieves Molero, usuària de la línia entre Tarragona i Reus. L’acció només ha limitat el trànsit dels busos que sortien de l’estació, mentre que els del pla alternatiu de Rodalies no s’han vist afectat. Entre els viatgers, la resignació i la indignació ha estat palpable al llarg del matí. Alguns, com en Joan Manel Brunet, s’han mostrat comprensius amb les demandes dels treballadors però han demanat a les companyies que proporcionessin més detalls sobre els horaris de serveis mínims per poder-se organitzar.

A Lleida la protesta ha deixat embussos i talls de trànsit a primera hora del matí. Una quarantena de persones s’han concentrat des de les vuit i fins a mig matí al davant del baixador de l’avinguda de Catalunya, que ha quedat tallada al trànsit. A les nou del matí també s’ha fet una concentració a l’entrada de Vielha.

Les protestes del sector està previst que continuïn aquest divendres. El sindicat CCOO ha fet una crida “a participar dels diferents piquets informatius” i a les “diverses manifestacions” que es convoquin. Els serveis mínims fixats pel govern per la vaga d’aquest dijous i divendres són del 40% del servei entre les 6.30 i les 9.30 hores, i de les 16.00 a les 20.00 hores. Durant la resta de franges horàries el servei habitual baixa fins al 20%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.