Societat

El romànic més pur

La Vall de Boí, amb nou esglésies declarades patrimoni de la humanitat, és una destinació magnífica per gaudir de l’art i la natura

El 30 de novembre del 2000, nou esglésies del romànic català situades a la Vall de Boí (Alta Ribagorça) van ser declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco. Construïdes i consagrades entre els segles XI i XII, es reparteixen pels diversos poblets que conformen el municipi i presenten una unitat d’estil arquitectònic –romànic llombard– basada en la senzillesa i funcionalitat, els treballats murals interiors i els campanars esvelts i elegants. Pujar a la Vall de Boí val molt la pena. A l’estiu perquè es pot gaudir del paisatge superb; a l’hivern, de l’esquí i la gastronomia en un marc insuperable, i amb el bon temps de primavera i de tardor ofereix la possibilitat de fer diverses rutes, sense gaires complicacions. Si ens decantem pel romànic i la Vall de Boí, trobarem la primera església, la de l’Assumpció de Cóll, a l’entrada del municipi per la carretera N-230. Seguirem cap a Santa Maria de Cardet, edifici amb un absis espectacular penjat sobre el no-res, per continuar cap a Sant Feliu de Barruera, església amb dos absis que mostren les diferències constructives dels segles XI –el central, de carreus irregulars– i XII –al sud, ben tallat i amb motius llombards. Creuant el riu, la Noguera de Tor, pujarem fins a Durro, on el temple de la Nativitat de la Mare de Déu ens acull amb uns porxos amplis i un campanar robust, i després de travessar el poble podem arribar-nos a Sant Quirc, ermita situada a 1.500 metres d’altura que és un mirador privilegiat i el punt des d’on surt la baixada de falles. Tornant enrere, travessant Durro i Barruera, ens acostarem a Santa Eulàlia d’Erill la Vall, amb un campanar alt i estilitzat, i des d’allà continuarem cap a Boí, on l’església de Sant Joan encara conserva una part de les pintures romàniques restaurades per Joan Ainaud de Lasarte. Tres quilòmetres ens separan de Taüll. Allà ens esperen Santa Maria i Sant Climent de Taüll, amb tres naus, les més majestuoses de la vall, on, després que les pintures fossin recuperades i trasllades a Barcelona, un mapatge (projecció adaptada al relleu de la paret) escenifica el procés de creació i el simbolisme del Pantocràtor, l’original que avui cal contemplar al MNAC.

Per aprendre

La visita es pot complementar amb una visita al Centre del Romànic (Erill la Vall), on es pot descobrir com va arribar el romànic a la vall, d’on provenen la iconografia i la figuració, com era la societat medieval, quines tècniques s’utilitzaven en la construcció i la decoració de les esglésies, l’aspecte d’aquests temples al començament... Les veus del passat ens expliquen la seva vinculació amb el patrimoni romànic de la Vall de Boí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ciutat Vella 2035: tot per debatre

Barcelona

El 56 % de les persones busquen una alimentació sostenible amb el planeta, segons un estudi

Renfe endarrereix l’entrada en servei de l’RL4 entre Lleida i Manresa

barcelona
ciència

Troben una possible via per crear vacunes per al càncer de fetge

Barcelona
URBANISME

Els primers pisos de lloguer assequible de la Terra Alta es faran en edificis municipals

Bot
Societat

Mor Gabriel Escursell, 50 anys fotografiant la vida de Cerdanyola del Vallès

Es suspèn per ara el tancament de les parades dels ocellaires de la Rambla

barcelona
administracions

Collboni rep l’alcalde de Madrid en la primera visita institucional a Barcelona

Barcelona
ADMINISTRACIONS

Barcelona vol canvis a les lleis i reforçar els jutjats contra els lladres multireincidents

Barcelona