Salut

Espanya estudia tancar escoles a Madrid i Vitòria

Itàlia obliga a mantenir un metre de distància als clients dels bars de la “zona groga”, mentre el virus arriba a Roma

L’epidèmia s’estén amb força per la Unió Europea, on han mort 38 ciutadans

Amb prop d’un centenar de casos declarats ahir i en creixement “cada minut que passa”, el Ministeri de Sanitat espanyol manté de moment el nivell d’alerta en “contenció”. Ara bé, no descarta elevar-lo en “zones molt concretes” de la Comunitat de Madrid i el País Basc. Les mesures afegides poden comportar el tancament d’escoles, la limitació de la mobilitat o el teletreball, a més de la suspensió d’esdeveniments amb molta gent, com ja han fet altres països europeus com ara Suïssa. El canvi s’adoptaria un cop assumit que no es pot controlar la transmissió.

Concretament, el focus de les autoritats espanyoles està posat en dos casos declarats a Torrejón de Ardoz (Madrid) i un a Vitòria, que preocupen especialment, ja que no se sap com els afectats han emmalaltit i –un dels focus madrilenys– podria anar a més, ja que és en un grup religiós. Madrid lidera els casos a Espanya, amb 32 positius. El 90% dels casos declarats a Espanya són importats, i en menys de deu els afectats estan greus.

A la resta de la UE, la jornada d’ahir deixa un balanç de 38 morts i més de 2.100 casos declarats. Itàlia continua liderant la trista estadística, a molta distància. El govern ha dividit el país en tres franges i manté la “zona vermella” per als onze municipis de la Llombardia on continuen recloses unes 50.000 persones. A la resta de la regió i al Vènet, considerats “zona groga”, s’han cancel·lat esdeveniments, s’han tancat les escoles i es permet a bars i restaurants obrir sempre que els clients guardin entre ells un metre de distància. Les autoritats sanitàries italianes afirmen que més de la meitat dels malalts es recuperen bé, i el 10% són greus, la majoria persones grans, a les quals es recomana no sortir de casa en les pròximes setmanes. Roma, on fins ara només hi havia hagut una parella de turistes xinesos infectats fa tres setmanes i que ja estan bé, va registrar ahir el primer positiu. El turisme, un dels motors del país, està notant ja de ple una caiguda fortíssima de la demanda. Ahir mateix i per aquest motiu, les aerolínies Ryanair, Lufthansa i British Airways anunciaven la cancel·lació de centenars de vols.

Macron, a dins l’Elisi

L’epidèmia va experimentar ahir una forta expansió a Europa. A Portugal va entrar-hi amb dos casos, mentre creixia a Alemanya, on ja hi ha 150 malalts i el ministre de l’Interior va refusar ahir encaixar la mà amb la cancellera Merkel com a mesura de precaució. A França hi ha 130 casos i quatre víctimes mortals. El govern ha cancel·lat els esdeveniments amb més de 5.000 persones. Mentre el museu del Louvre es manté tancat, el president Macron ha anul·lat tota l’agenda fora de la seva residència l’Elisi que no estigui relacionada amb el virus.

LA FRASE

L’impacte socioeconòmic de les mesures és molt important, però no podem retardar-les
Fernando Simón
DIRECTOR DEL CENTRE DE COORDINACIÓ D’ALERTES D’ESPANYA

LA XIFRA

18
països
de la Unió Europea tenen ja casos confirmats, amb més de 2.100 contagis declarats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La 080 Barcelona Fashion tornarà al recinte de Sant Pau del 14 al 17 d’octubre

Barcelona
SALT

La plaça Llibertat culmina una nova edició del projecte artístic i comunitari de ‘Segona residència’

SAL / GIRONA

Roses treballa a través del Pla Educatiu d’Entorn el benestar entre infants i joves

ROSES

Comencen les obres de rehabilitació de la residència de gent gran

SANT HILARI SACALM
El factor humà

L’altra roja

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ