En directe
Parlament
Catalunya triplica la capacitat de llits d’UCI
La consellera de Salut informa a la comissió de Salut sobre les mesures adoptades per fer front a l’emergència sanitària del coronavirus
L’oposició insta Vergés a demanar ajuda a l’Estat, ajuntaments i exèrcit per afrontar el coronavirus
Catalunya ha triplicat la capacitat de les cures intensives per fer front a la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19).
Així ho ha explicat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha comparegut de manera telemàtica davant la comissió de Salut del Parlament per informar sobre la situació amb relació a la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) i les mesures adoptades per fer front a l’emergència sanitària.
Segon ha detallat Vergés, en aquest moments la xarxa sanitària disposa de 2.019 llits per a pacients crítics, dels quals 1.763 estan destinats a pacients amb Covid-19, el 87 % del total. Hi ha 1.524 pacients ingressats a l’UCI i la majoria, 1.385 en aquests moments, necessiten respiradors. El sistema sanitari té disponibles ara com ara 1.625 respiradors.
“La mateixa crescuda d’espais l’hem tingut també en respiradors. Hem agafat tots els respiradors que hi havia a les privades, a les universitats, als centres de recerca i, fins i tot, de clíniques veterinàries, que fan servir ventiladors del mateix estil”, ha assenyalat.
La consellera ha destacat l’esforç “brutal” que han fet des dels hospitals i la central de compres coordinada per Salut –que reuneix els principals proveïdors del sistema sanitari– per aconseguir aquest material en un context internacional molt complicat i competit.
La responsable de Salut Vergés ha informat que Salut ha gastat 350 milions d’euros en un mes per comprar material de protecció per als professionals sanitaris. En un mes, s’ha comprat i distribuït 8,7 milions de mascaretes quirúrgiques; 4,1 milions de bates; 4,4 mascaretes FFP2 i 200.000 FFP3 –que són les més sofisticades–, així com guants i ulleres. En total, més de 17 milions d’unitats d’aquests productes. La mitjana a la setmana d’ús d’aquest material és d’uns 3,5 milions d’unitats. Els responsables de Salut calculen que es podria arribar als 9 milions d’unitats utilitzades a la setmana.
El 94 % de les víctimes tenia més de 60 anys
D’altra banda, ha detallat que el 94% de les 3.041 persones que han mort fins ara per la Covid-19 a Catalunya tenien més de 60 anys i el 67% tenien més de 80 anys.
El postconfinament i la recuperació de l’assistència habitual
La titular de Salut ha advertit que Catalunya no tornarà a una “situació normal fins d’aquí a moltes setmanes” i ha reflexionat que, en qualsevol cas, serà una “nova normalitat”.
Vergés ha afirmat que les mesures de confinament, distanciament i prevenció s’hauran d’anar “desescalant” de forma progressiva, sobretot per protegir la població més vulnerable davant de la malaltia i per reduir el risc de rebrots del virus en el futur.
La consellera ha subratllat que hauran de treballar per “no tornar a comprometre” el sistema sanitari quan l’impacte de la pandèmia baixi, ja que haurà de recuperar la capacitat assistencial habitual amb l’activitat que s’ha hagut d’ajornar per la crisi sanitària, com són operacions quirúrgiques, proves diagnòstiques o de cribratge.
Coordinació
Durant la llarga compareixença, que ha durat més de 5 hores, l’oposició ha instat la consellera a demanar ajuda a l’Estat, ajuntaments i Exèrcit per afrontar la crisi del coronavirus.
El diputat de Cs Jorge Soler ha demanat al govern “mà estesa i coordinació” a les forces armades, així com per acceptar personal sanitari d’altres comunitats autònomes. En una línia similar, Marta Ribas (CatECP) ha acusat l’executiu de tenir un “excés d’orgull” i no acceptar les ajudes que han ofert l’Estat i els ajuntaments. El diputat popular Santi Rodríguez també ha lamentat les “reticències” del govern amb la tasca sanitària de l’exèrcit. La diputada del PSC-Units Assumpta Escarp ha demanat “autocrítica” a la Generalitat: “No es tracta de dir que el Govern ho fa tot bé i l’Estat tot malament, no és creïble”.
En canvi, la diputada d’ERC Gemma Espigares ha criticat la “lentitud” de l’Estat en la presa de decisions. Espigares ha demanat “coordinació” i mesures “concretes” explicades per experts i no per militars.
Vergés els ha replicat que “no hi ha crítica possible a la coordinació i col·laboració que hem tingut amb les altres administracions”.
Sobre l’impacte econòmic de la crisi sanitària, Vergés ha demanat als grups parlamentaris “responsabilitat” per facilitar els pressupostos i que “pressionin també” el govern espanyol per a “mesures excepcionals” d’injecció de recursos.
Soler (Cs) ha defensat, però, que “cal refer” els pressupostos i treure’n les “despeses supèrflues”. “No és moment d’incrementar sous d’alts càrrecs, tenim una tragèdia social”, ha dit el diputat de Cs a Vergés.
Per la seva banda, Escarp ha proposat que el govern integri els professionals sanitaris que ha incorporat, per tal de recuperar el miler que es van perdre durant les retallades: “Per què no acabem amb la precarietat? Seria la millor manera de donar-los les gràcies i reconèixer el deute que tenim amb ells”, ha defensat.
Ribas ha instat l’executiu a prendre “ja” el control de tots els recursos de la sanitat privada, a més de demanar que el govern accepti i aprofiti els recursos que ofereixen l’Estat i els ajuntaments.
Vidal Aragonés (CUP) ha preguntat sobre el personal mèdic cubà que havia de sumar-se al sistema i ha preguntat si hi ha algun veto del govern espanyol. A més, ha lamentat que s’hagi produït un “col·lapse” del sistema sanitari i ho ha atribuït en part a les retallades d’anteriors governs a la Salut i al fet que l’actual govern no les hagi “revertit”. Aragonès ha lamentat la gestió privada del sistema sanitari i la seva “precarietat”.
Espigares ha dit que cal avançar en la tramitació dels pressupostos de 2020 i ha apostat per modificar-los un cop aprovats. Ha acabat la intervenció demanant prudència en el confinament perquè no es produeixin rebrots.
Lluís Guinó (JxCat) ha lamentat que internacionalment s’infravalorés el virus i que hi hagi hagut una “manca de contundència” a l’Estat. Guinó ha avisat que molts dels afectats son persones vulnerables i ha lamentat la “descoordinació” amb l’Estat, en qüestions com la compra centralitzada de material mèdic.
Enganxada amb JxCat
Durant la llarga sessió de la comissió de Salut, Vergés ha marcat distàncies en diverses ocasions amb els antics i nous responsables de JxCat, especialment amb l’exconseller de Salut, Boi Ruiz, que va fer unes declaracions a l’inici de la pandèmia sobre les retallades sanitàries que li “van sorprendre molt”, ha dit.
Pel que fa a les declaracions que va fer fa uns dies la dirigent de JxCat Laura Borràs sobre que les retallades en salut porten conseqüències, la consellera de Salut ha comentat avui que “no sé què dir”.
També s’ha sentit ofesa per les preguntes del diputat Josep Riera, de JxCat, sobre les condicions de seguretat en què han treballat durant dies els professionals sanitaris i sobre la gestió del confinament a la conca d’Òdena (Anoia).
El Punt Avui digital us ha ofert la retransmissió en directe de la sessió.
Vergés replica a Colau que els pavellons “no són llocs adequats” per als avis
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha replicat aquest dimecres a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que els pavellons “no són llocs adequats” per a usuaris de residències de gent gran, ja que són persones amb molta patologia, molta dependència, la majoria de grau dos i tres, i moltes d’elles també tenen demència i desorientació.
En declaracions a TV3, la titular de Salut ha assegurat que “un pavelló no és el lloc adequat per a la majoria d’aquestes persones, per a algunes potser sí, però per a poques”. “Hem de trobar els espais adequats”, ha afegit.
En aquest sentit, ha apuntat que algunes persones poden ser ateses molt bé en les seves pròpies residències, perquè n’hi ha algunes de grans que es poden “sanitaritzar”.
Colau ha demanat a Salut que faci 100 trasllats al dia i ha avisat que hi ha 15 residències de la ciutat on cal actuar d’urgència. En aquest sentit, ha indicat que hi ha 660 llits disponibles ja preparats, entre els pavellons i els hotels que s’han habilitat.